FOTO: Obilježen 6. listopada - Dan obrane Zadra
Marko Čulina
Foto VJ

Zbog situacije s pandemijom, Dan obrane grada Zadra 6. listopada obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojnih izaslanstava na nekoliko spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Svečano obilježavanje započela je Gradska glazba Zadar Budnicom u 8 sati, a potom je uslijedilo odavanje počasti poginulim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju.

Isto je učinjeno i za poginule pripadnike 3. Imotske bojne pred spomenikom imotskim vitezovima. Obilježavanje je nastavljeno odavanjem počasti i na Spomen obilježju na Ploči kao i na Dračevcu, a potom je uslijedila i sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu.

Obilježavanju je nazočio i ministar obrane RH Mario Banožić kao izaslanik predsjednika Vlade.

Ministar je rekao kako se nakon 29 godina s posebnim pijetetom prisjećamo svih branitelja, pripadnika 4. brigade, 112. brigade ZNG-a i policije koji su onda kad je trebalo stati u obranu Zadra, kao i svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i Domovine.

"Hvala našim herojima koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u miru. Hvala i građanima koji su za vrijeme razaranja ostali u Gradu i na razne načine pokušavali normalizirati život u teškim danima" -, istaknuo je ministar Banožić uputivši posebnu zahvalu obiteljima poginulih i umrlih.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je tom prigodom naglasio kako se i 29 godina kasnije Zadar i Hrvatska s istom zahvalnošću sjećaju svih branitelja koji su stali u obranu grada i dali živote za mir i slobodu današnjih naraštaja.

"Dan obrane Zadra je jedan od najsvjetlijih i najznačajnijih trenutaka u njegovoj tisućljetnoj povijesti" - zaključio je gradonačelnik Dukić.

Župan Zadarske županije Božidar Longin je podsjetio na sve koji su podnijeli žrtvu u obrani Grada: "Ponosni smo na sve svoje hrvatske branitelje koji su u ratnim godinama stali na branik svojega grada i Domovine, i zahvalni smo im za slobodu koju danas živimo."

Inače, tog se dana građani Zadra sjećaju kao dana kad je grad pretrpio brojna najjača razaranja, a tad je pogođena, između ostalog, i Kneževa palača.

Podsjetimo, napad na Zadar počeo je 1. listopada jer su ga srbočetnički agresor i JNA smatrali strateškim ciljem na području Dalmacije.

Završni srpski napad na Zadar bio je 6. listopada, na dan kad su žestoko napali Novsku, Novu Gradišku, Lipik i druge. Hrvati su ih zaustavili na Dračevcu. Jedan je hrvatski branitelj tada uništio legendarni tenk, a drugi je uništio transporter. Na Sokinom je Brigu, hrvatski branitelj uništio kamion pun vojnika, a na Bilom Brigu hrvatske su snage uništile još 4 srpska tenka. Srpski je osvajač doživio poraz i na moru. Arbanasi su teško oštetili brod Koper, osramotivši JRM, te su prisilili razarač na povlačenje iz zadarskog kanala. Na sve to uslijedilo je rasulo među vojnicima JNA što je išlo na ruku zadarskim braniteljima.

Tih se dana prisjetio i Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade i predsjednik istoimene Udruge.

"6. listopada, kao i prije toga 5. i 4. sve od 27. rujna, kada su neprijateljske snage napale naše snage u Murvici i Crnom. Bila je to odsutna bitka za grad Zadar. Međutim, 6. listopada je bio ključni dan i ključni moment kad se Zadar obranio, kad su neprijateljske snage odustale od napada na Zadar iz jednog prostog razloga što su imali velike gubitke u ljudskim životima i tehnici i jednostavno dalje nisu mogli. Mi smo bili u teškoj situaciji, bili smo u potpunom okruženju, napadani smo s kopna i iz zraka, ali odlučnost i zajedništvo koje nas je krasilo u tim danima su bili takvi da je prevaga bio ljudski faktor. Zato što je neprijeteljsku vojsku desetak dana prije napada na Zadar napustilo 763 njihova vojnika, što znači da su topovi ostali bez posada, da tenkove nije imao tko voziti. Dakle, u tom smislu je čovjek presudan i mi smo s pješačkim naoružanjem i nešto oklopa uspjeli zaustaviti na linije obrane Zadra i evo danas obilježavamo taj dan. Želimo sretno razvijanje grada Zadra u budućnosti!" - poručio je Čulina.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano