Završna konferencija energetske obnove gimnazija
Foto Zadarska županija

Završna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar“ održana je u ponedjeljak, 23. studenog u Kneževoj palači.

Nositelj projekta je Zadarska županija, obavezni partner je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provedba projekta započela je 27. svibnja 2016. godine i traje do 30. studenoga 2020. godine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarska županija su u studenom 2017. godine potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.326.323,24 kn od čega se 2.636.585,95 kn sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (28%), 2.299.231,94 kn iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (25%) te 4.390.505,35 kn sufinancira Zadarska županija (47%).

Na konferenciji je nazočio saborski zastupnik, Rade Šimićević koji je ujedno i sudjelovao na projektu kao prijašnji ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora. Pozdravio je uzvanike i kazao:

"Projekt "Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar“ je iznimno važan projekt jer uključuje četiri škole koje u ovom trenutku imaju iznimne uvjete za rad učenika i nastavnika. Ovom prilikom želim se zahvaliti svim sudionicima na projektu: ravnateljima škola, djelatnicima, izvođačima radova te stručnom nadzoru koji su uspješno realizirali energetsku obnovu zgrade."

Ovom prilikom župan Zadarske županije, Božidar Longin kazao je:

"Veseli me da smo danas ovdje kako bismo svjedočili ostvarenju posljednjeg od četiriju velikih projekata energetske obnove školskih zgrada škola kojima je Zadarska županija osnivač. Posjetili smo zgradu gimnazija i prvog dana nove školske godine, a današnja završna konferencija je svojevrsna 'točka na i' ovog projekta. Kao osnivači školskih ustanova na svom području, intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Ulažemo u infrastrukturu, u opremu te sufinanciramo aktivnosti iznad standarda. Stoga smo i krenuli s projektima energetske obnove školskih zgrada, a 35% sredstava povučeno je iz fondova Europske unije. Ulaganja iz Županijskog proračuna jesu bila velika, no velike su i uštede koje se postižu na grijanju."

Na konferenciji su sudjelovali i pročelnici Zadarske županije, Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport te Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Konferenciji su nazočili i ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Marjana Bakmaz, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora, Sandra Šango i ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Tomislav Grbin.

Voditeljica projekta, Anita Mijić iz Upravnog odjela Zadarske županije za javnu nabavu i upravljanje imovinom, prezentirala je projektne rezultate i ciljeve projekta:

"Projekt „Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar“, je u veljači 2017. godine prijavljen na poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”, ref. oznaka: 4c.1.3. koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Glavni ciljevi projekta su smanjenje godišnje potrošnje energije za grijanje u školskoj zgradi u Perivoju Vladimira Nazora Zadar i smanjenje emisije CO2. Navedeni ciljevi projekta postigli su se energetskom obnovom školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru koja uključuje toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane, toplinsku izolaciju ravnog krova i zamjenu i toplinsku izolaciju drvenog krovišta, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu i modernizaciju unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom.

Postignuti rezultati projekta su: energetski obnovljena školska zgrada u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru, smanjena potrošnja energije za grijanje, smanjena razina emisije CO2, energetski razred zgrade škole nakon obnove - A, visoka razina udobnosti i kvaliteta rada za djelatnike i učenike unutar školske zgrade, podizanje svijesti o potrebi štednje energije i očuvanju okoliša kod učenika i djelatnika i ravnomjeran razvoj Zadarske županije. Zahvaljujem se svim sudionicima projekta te se veselim budućuj suradnji.“

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano