Ne sjedite bolesni doma sa simptomima, kontaktirajte liječnika!

Veliki broj smrtnih slučajeva u susjednoj BiH, navodi Ednan Drljević, infektolog iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, pokazatelj je da u Bosni i Hercegovini ima ogroman broj zaraženih koji se ne liječe ili se kasno jave u bolnice, pišu depo.ba i Avaz...

-Imamo veliki broj zaraženih koji se na vrijeme ne jave u COVID ambulante, zbog čega im se zdravstveno stanje pogoršava, a to na kraju, nažalost, kod nekih dovede do smrti. Jedini spas da se izbjegne ovakav crni scenarij je pooštravanje mjera, pa čak i uvođenje “lockdowna” - kaže Drljević.

Broj novozaraženih, dodaje, drastično bi se smanjio da se uvedu mjere izolacije, jer bi se ljudi manje sastajali. Građane je pozvao da se, čim osjete neki simptom, jave u prvi dom zdravlja, a ne da čekaju pet, pa i 10 dana, jer tada situacija već postaje- alarmantna.

-Vidim da druge europske države uvode “lockdown” kako bi se zaštitile, i kod nas bi nadležni o tome trebali početi razmišljati. Dovoljni su ovi podaci o broju umrlih koji svakodnevno stižu da se poduzmu određene mjere - smatra Drljević.

Kad je riječ, navodi, o izbornom danu i koronavirusu sve će se znati za nekih 15 dana.

-Hoće li se zbog izbora povećati broj novooboljelih, ili su građani ipak bili odgovorni ubrzo ćemo saznati – kazao je Drljević za depo.ba i Avaz...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano