Donosimo 5 razloga zašto posjetiti šibenske tvrđave
Foto TVRĐAVA KULTURE ŠIBENIK

Ako još uvijek niste posjetili tvrđave Sv. Mihovila i Barone, pripremite se na ugodno iznenađenje i Šibenik upišite kao svoju sljedeću destinaciju.

Ako ste pak dobri poznavatelji grada koji posljednjih godina slovi kao kulturno-glazbena meka Dalmacije, puno je razloga za još jedan posjet jer na tvrđavama se uvijek "kuha“ nešto novo. U nastavku vam donosimo top 5 razloga za (još jedan) posjet Šibeniku:

-1. 3D mapping u utrobi najstarije šibenske tvrđave Od 2014. godine obnovljena Tvrđava sv. Mihovila slovi za jednu od najprestižnijih open-air koncertnih pozornica na ovoj strani Jadrana, no jeste li znali da je ona ujedno i mjesto gdje povijest susreće modernu tehnologiju? U utrobi tvrđave, točnije u cisternama za vodu iz 15. stoljeća, danas živi tehnologija 21. stoljeća. Tehnikom 3D mapiranja na zidovima cisterni oživljava se bogata povijest grada - uskočite u vremeplov i proputujte kroz šibenska stoljeća! Osim najvažnijih povijesnih događanja, doživite svevremensku borbu dobra i zla, odnosno biblijsku priču o pobjedi sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika, nad zmajem, utjelovljenjem zla.

-2. Proširena stvarnost (AR) na Tvrđavi Barone Korištenje tehnologije u svrhu interpretacije povijesne baštine već je uhodana priča na šibenskim tvrđavama. Ova utvrda uspješno je odbila najljuće napade Osmanlija u 17. stoljeću i time promijenila tijek povijesti na ovim prostorima. Od obnove 2016. godine svima koji posjete Barone stvarnost dobiva jednu novu dimenziju. Interaktivni vodič na tvrđavi slikom i zvukom vodi vas u ključne trenutke Kandijskog rata u Šibeniku, a jednako je poučan i zabavan i djeci i odraslima. Od uzbudljivih priča iz prošlosti grada odrasli mogu predahnuti u baru s neponovljivim pogledom, a djeca pronaći zabavu na dječjem igralištu na Tvrđavi.

-3. Nedjeljni programi i druženja na otvorenom Ako se odlučite za nedjeljni posjet tvrđavama, pogodili ste „u sridu“! Tada ćete na Tvrđavi Barone zateći pravi mali šušur – jutarnja druženja osmišljena tako da u njima mogu uživati svi, bez obzira na uzrast. Od 11 sati pod sunčanim nebom i na svježem zraku odvijaju se zabavno-edukativni programi – od izrade i puštanja papirnatih zmajeva, pravljenja zdravih tradicionalnih slastica pa sve do igre s glinom na kiparskoj radionici.

-4. Prepolovljene cijene ulaznica Dobro je znati da je korištenje svih digitalnih sadržaja na tvrđavama uključeno u cijenu ulaznice, a još je bolja informacija da su cijene prepolovljene u jesensko-zimskom razdoblju. Svakako je preporuka kupnja ulaznice za posjet objema tvrđavama (objedinjena ulaznica) koja omogućuje ulaz i na Tvrđavu sv. Mihovila i na Tvrđavu Barone. Za nju će odrasli trebati izdvojiti 35 kuna, dok je cijena za cijelu obitelj tek 80 kuna.

-5. Samo nekoliko desetaka kilometara udaljenosti Ne razmišljajte puno – posjetite šibenske tvrđave već ovog vikenda.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano