EU Parlament upozorava na ugrožavanje medijskih sloboda
Infografika: Sloboda medija u EU-a

U rezoluciji koja je prihvaćena s 553 glasova za, 54 protiv i 89 suzdržanih, Europski parlament osuđuje "pokušaje vlada određenih država članica da ušutkaju kritičke i neovisne medije i naruše slobodu i pluralizam medija”.

Zastupnici su posebno zabrinuti zbog stanja u javnim servisima nekih država članica koji su postali "primjer provladine propagande”.

Ističu da su sloboda, pluralizam i neovisnost medija te sigurnost novinara ključne sastavnice prava na slobodu izražavanja i na informacije te su presudni za demokratsko funkcioniranje EU-a. U tekstu se upozorava na to da se „posljednjih godina sloboda medija pogoršava” te dodaje da je pandemija bolesti COVID-19 dodatno ojačala taj negativni trend.

Potrebna je bolja zaštita novinara, a posebno novinarki

Zastupnici primjećuju "sve veći broj primjera zastrašivanja kojima se ušutkuju novinari” kao što su ubojstva istraživačkih novinara Daphne Caruane Galizije i Jána Kuciaka te njegove zaručnice. Pozivaju javne osobe da se suzdrže od klevetanja novinara te upozoravaju na pravnu obvezu da se istraže svi napadi. Također ističu da su novinarke posebno podložne uznemiravanju zbog čega bi ih se trebalo zaštititi dodatnim mjerama.

Prekomjerna koncentracija vlasništva nad medijima ugrožava pluralizam

U rezoluciji se ukazuje na to da koncentracija vlasništva nad medijima u rukama nekolicine predstavlja opasnost za pluralizam te otežava borbu protiv dezinformacija. Zastupnici zahtijevaju da države članice poduzmu potrebne mjere kako bi izbjegle prekomjernu koncentraciju vlasništva i zajamčile transparentnost. Kritiziraju vlade zbog pretjeranog uplitanja u javno oglašavanje te jasno poručuju da se europski novac ne smije trošiti na medije pod državnom kontrolom ili za političku propagandu.

Zbog toga Parlament poziva Europsku komisiju da u svoje godišnje izvješće o stanju vladavine prava uključi i procjenu transparentnosti vlasništva nad medijima te razine državnog i privatnog uplitanja u taj sektor u svakoj članici. Zastupnici ustraju na tome da pokušaje ugrožavanja slobode i pluralizma medija treba smatrati ozbiljnom i sustavnom zloupotrebom moći koja je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima EU-a.

Govor mržnje i dezinformiranje na internetu

Zastupnici žele čvršći pravni okvir za sprečavanje i suzbijanje sve prisutnijeg govora mržnje na internetu te pozivaju na veću suradnju između internetskih platformi i tijela kaznenog progona. Ističu "neophodan, no još uvijek nedovoljan” učinak dobrovoljnih mjera koje uvode platforme radi suzbijanja dezinformacija, nezakonitog sadržaja i inozemnog uplitanja. Međutim, istodobno upozoravaju da platforme "ne bi trebale postati privatna tijela za cenzuru” te da uklanjanje nezakonitog sadržaja treba provoditi pod jasno utvrđenim uvjetima.

U usvojenom tekstu ističe se i zabrinutost zbog stranog uplitanja u demokratske procese u cilju polarizacije i ukidanja pluralizma te upozorava na potencijalno štetne posljedice manipulacija informacijama o pandemiji bolesti COVID-19.

Magdalena Adamowicz (EPP, Poljska), izvjestiteljica, izjavila je:

"Danas svjedočimo poništavanju demokracije, preuzimanju vlasti uz pomoć laži. Nema slobode bez neovisnosti medija, nema demokracije bez medijskog pluralizma. Mediji bi trebali služiti istini, a ne lažima. Oni bi trebali služiti biračima, a ne onima na vlasti i biti ti koji nadziru moćne. Mediji bi trebali štititi demokraciju, ali mediji je mogu i ubiti. Zbog toga moraju biti neovisni."

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano