Božinović: Ne želimo riskirati treći val epidemije
Foto Arhiv NL

U ponedjeljak, 18. siječnja 2021, na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH načelnik i ministar Davor Božinović kazao je kako ne žele riskirati treći val te će se ići kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin učinak na smanjenje broja zaraženih, iako su brojke novozaraženih trenutno povoljne.

"Činjenica je da brojevi jesu bolji, ali i da u dobrom dijelu zemalja koje nas okružuju, teško možemo govoriti da je situacija s epidemijom stabilna i da nam to sada otvara mogućnosti za popuštanje mjera. Pogotovo s obzirom na upozorenja na potencijalni treći val epidemije, sigurno nećemo riskirati da se epidemiološka situacija na bilo koji način naglo uruši" - kazao je ministar.

Istaknuo je da ne može precizno odgovoriti hoće li nakon 31. siječnja ipak doći do popuštanja trenutnih epidemioloških mjera, ali da će se do tada, evaluirati svaka postojeća mjera i procijeniti njezin učinak na smanjenje broja novozaraženih.

Božinović je komentirao o navode o uvođenju potvrda o cijepljenju koje bi građanima mogle omogućiti putovanja, a naglasio je kako se o tome službeno ne raspravlja.

"Međutim postoje države koje o tome na određen način promišljaju. Mi u ovome trenutku ne razmatramo te opcije. Ukoliko bude nekakav zajednički pristup na razini EU onda ćemo se i mi aktivno uključiti u te razgovore. U ovom trenutku u EU i u Hrvatskoj, pa više manje i u cijelom svijetu, su količine cjepiva premale da bi se donosile odluke te vrste. U ovom trenutku mislim da je to prerano", smatra Božinović.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano