E DA: Greška koju mnogi rade kad kupe piće u limenci...
FOTO: Ilustracija

Prašina, prljavština, izmet i ostaci životinja, kao i bakterije samo su neki od „stanovnika“ koje pronalazimo na limenkama pića...

Želite li smanjiti rizik od zaraze, prva stvar koju treba napraviti prije nego što je otvorite i otpijete iščekivani gutljaj, je čišćenje, baš kao što bismo oprali prljave ruke prije nego što navalimo na kakvu hranu prstima, tako je poželjno vodom i sapunom oprati limenku, piše punkufer.dnevnik.hr portal.

Nemate li takav luksuz pri ruci, a užasno ste žedni, poslužit će i dezinfekcijsko sredstvo ili antibakterijske maramice, analize limenki pokazuju kako su primjerci u aparatima ipak nešto čišći od onih koje kupujemo u trgovinama pa su nešto sigurniji odabir, ali i njih je poželjno očistiti kako se ne bismo zarazili.

Jedna od najčešćih bakterija koja se nalazi na limenkama je E. coli, popularni mikroorganizam koji normalno živi u crijevima čovjeka, ali u slučaju zaraze izaziva razne infekcije. Escherichia coli može uzrokovati i upalu žuči, upalu pluća, kao i sepsu pa ju je u svakom slučaju bolje spriječiti i oprati limenku nego se liječiti.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano