SUMNJA NA COVID: Evo na što naročito treba obratiti pažnju...

U razgovoru za "Telegraf" dr Branimir Nestorović tvrdi da u slučaju covida nema zapaljenja pluća bez ijednog simptoma. Iako je moguće, kaže, imati asimptomatsku upalu pluća, što se i inače dešava rijetko, to nije moguće u slučaju covida...

-Definicija covid-19 pneumonije prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je temperatura preko 38, otežano disanje i zasjenčenje tipa mliječnog stakla na snimku pluća. Dakle, nema zapaljenja pluća bez ovih simptoma - kaže on u izjavi za "Telegraf".

Otežano disanje, mliječno staklo i temperatura su upravo i znakovi da je SARS-CoV-2 prešao na pluća, da inficirane ćelije umiru, zbog čega organizam ne može održati čistim pluća. Zapaljenjem se može objasniti i zašto je suhi kašalj jedan od prvih simptoma, a isto važi i za otežano disanje i stvaranje šljama.

Ostali simptomi koji se mogu javiti u toj fazi su zamor, upala grla, glavobolja, bol u zglobovima ili mišićima, gruznica (jeza) i kihavica. Nakon pet dana kronični bolesnici bi mogli imati otežano disanje, a sedam dana je potrebno prije nego što završe u bolnici. Lakši slučajevi obično prođu za ovo vrijeme, naravno bez većih problema.

Srednje teški i teški bolesnici će dobiti upalu pluća koja može varirati od oblika koji nije životno ugrožavajući do ugrožavajućega. Ovi bolesnici mogu se oporaviti u roku nekoliko dana, ali - prenosi portal Žena- nekima je potrebno i nekoliko tjedana. Međutim, kod nekih bolesnika s teškim oblikom infekcije i kod onih koji su kritični simptomi mogu se naglo pogoršati, tako da prijeđu u sindrom akutnog edema pluća...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano