Rovanperä kao najmlađi WRC lider dolazi u Hrvatsku!
FOTO: RED BULL

Arctic Rally donio nam je nedavno potpuni preokret na vrhu Svjetskog reli prvenstva, sa senzacionalnim Rovanperom kao najmlađim vodećim vozačem u povijesti WRC-a...

Jurnjava zaleđenim šumama Laponije definitivno nije razočarala! Na drugoj stanici ovogodišnjeg Svjetskog reli prvenstva svjedočili smo potpuno drukčijim rezultatima od onih viđenih u Monte Carlu, a samim time i preokretu u ukupnom poretku.

Nakon što nije osvojio niti boda na otvaranju sezone, Ott Tänak za volanom Hyundaija došao je na svoje na Arktičkom reliju. Estonski 33-godišnji vozač vodio je od prvog do posljednjeg brzinca i na kraju sa 17,5 sekundi prednosti nadmašio konkurenciju, upisavši 14. pobjedu u karijeri.

"Ovo je nevjerojatno mjesto, jedno od najboljih na kojem možemo voziti zimski reli. Osjećali smo pritisak i znali da neće biti lako pobijediti, ali odradili smo na kraju jako dobar vikend," izjavio je svjetski prvak iz 2019. godine nakon trijumfa, koji se s kopilotom Martinom Järveojom ovom pobjedom probio na peto mjesto u ukupnom poretku.

A na sam vrh senzacionalno je zasjeo najmlađi lider u povijesti WRC-a! Po finskom snijegu i ledu, jureći na gumama pojačanima čavlima, 20-godišnji domaći heroj Kalle Rovanperä odradio je u Toyoti najbolji nastup otkad se natječe u Svjetskom reli prvenstvu i drugim osvojenim mjestom preuzeo vodstvo u poretku.

-Htio sam se boriti za pobjedu i učinili smo sve što možemo da je ostvarimo, ali možemo biti sretni i s drugim mjestom. Nije to bio savršen vikend, ali bio je prilično dobar! -kaže nam Kalle Rovanperä.

Rovanperä je odradio perfektan posao na posljednjem Power Stageu što mu je donijelo dodatnih pet bodova, a upravo ti bodovi su ga doveli na čelo poretka, kojih sad ima četiri više od Thierryja Neuvillea, Belgijca koji je vozeći Hyundai i u Monte Carlu i sada na sjeveru Finske završio na trećem mjestu.

-Rovanperä je odradio perfektan posao na posljednjem Power Stageu što mu je donijelo dodatnih pet bodova, a upravo ti bodovi su ga doveli na čelo poretka, kojih sad ima četiri više od Thierryja Neuvillea, Belgijca koji je vozeći Hyundai i u Monte Carlu i sada na sjeveru Finske završio na trećem mjestu. ističe - Thierry Neuville...

Odlično četvrto mjesto osvojio je Irac Craig Breen, ispred Elfyna Evansa i Takamota Tatsute u Toyoti, dok je sa samo 19 godina Šveđanin Oliver Solberg osvojio impresivno sedmo mjesto.

Bio je to vikend kojeg aktualni sedmerostruki prvak Sebastien Ogier želi što prije zaboraviti, jer je zbog jakog udarca u blok snijega izgubio mnogo vremena te na kraju zauzeo 20. mjesto, osvojivši tek 1 bod, zahvaljujući Power Stageu.

No, slavni Francuz koji više nije vodeći čovjek u prvenstvu sve će imati prilike popraviti od 22. do 25. travnja, kad je na rasporedu treća stanica WRC kalendara, Rally Croatia.

Najbolji reli vozači svijeta po prvi će put doći u Hrvatsku, a više od 800 milijuna gledatelja preko televizijskih ekrana gledat će uzbudljivu jurnjavu kroz Zagrebačku, Karlovačku i Krapinsko-zagorsku županiju, koja će uključivati i brzinac kroz paviljone Zagrebačkog Velesajma, uspon na Medvednicu i proglašenje na Trgu svetog Marka.

U svakom slučaju, spektakl je zajamčen, a mladi Kalle Rovanperä učinit će sve što je u njegovoj moći da u Hrvatskoj nastavi svoju neočekivanu bajku.

"Ima nekoliko relija na kojima Kalle nema dovoljno iskustva, ali ako će ih voziti razumno, a na relijima na kojima je dobar punim gasom tražiti pobjedu, tada ima sve potrebno da se bori za titulu prvaka," smatra Jari-Matti Latvala, šef momčadi Toyota.

A Hrvatska ne samo da će biti nepoznat teritorij za Rovanperu, već i za ostatak WRC elite, što će dati dodatnu draž prvom povijesnom Rallyju Croatia!

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano