Božinović: Nove mjere za ulazak u RH iz država s novim sojem
Foto Arhiv NL

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH, ministar Davor Božinović najavio je novu odluku o prelascima državne granice kojom se ograničavaju neobvezni dolasci u Hrvatsku.

Posebice se to odnosi na dolaske iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa, poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike.

Božinović je, tako, na presici u srijedu, 13. siječnja, najavio da će popis tih država donijeti Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Prema putnicima iz tih zemalja primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere.

"Putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test od 48 sati i odredit će im se izolacija od 14 dana. Trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika" - rekao je ministar.

Dodao je i da im se karantena može skratiti na sedam dana ako sami obave PCR testiranje u ovlaštenim ustanovama i ako test bude negativan.

Osobama iz trećih zemalja, koje dolaze zbog neodgodivih osobnih razloga - pogreba, liječenja i sl., ograničit će se vrijeme boravka u Hrvatskoj na maksimalno 12 sati.

"Za osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, drugim riječima bez testa" - kazao je Božinović.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano