Od ponedjeljka poskupljuju cigarete
Foto Arhiv NL

U četvrtak, 25. veljače Vlada je usvojila Uredbu o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, koja će na snagu stupiti 1. ožujka, a kojom će za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za jedan kilogram, porasti trošarina na grijani duhan, dok će za sitno rezani duhan i cigarete rast trošarina porast iznositi oko osam posto.

Na konferenciji za medije koju je održao ministar financija Zdravko Marić, novinari su ga pitali može li pojasniti javnozdravstvenu logiku današnje odluke o rastu trošarina na grijane duhane za 75 posto, a s obzirom da grijani duhan ne proizvodi štetne plinove sagorijevanjem duhana i zdravstveno je prihvatljiviji, pa je stoga u europskim državama i trend da se prema toj kategoriji ide s blažim oporezivanjem.

Po podacima koje je iznio, trenutno, dakle prije 1. ožujka i stupanja na snagu nove uredbe, je omjer trošarinskog oporezivanja cigareta i grijanih duhana oko jedan naprama nešto više od tri, odnosno visina trošarina za grijane duhane iznosi 30 posto od iznosa trošarinskog oporezivanja cigareta.

"S usvojenim povećanjem, taj postotak raste na 40 posto. Dakle, još uvijek značajno niže u smislu oporezivanja grijanih duhana", rekao je Marić te dodao da smo s navedenih 30 posto bili u prosjeku EU-a, dok će povećanje na 40 posto biti nešto iznad tog prosjeka.

Ministar je podsjetio i da za cigarete, koje čine više od 90 posto hrvatskog tržišta duhanskih proizvoda i prerađevina, već dulji niz godina postoji usklađenost hrvatskog zakonodavstva s trošarinskim sustavom EU-a.

Prema onom što je kazao ministar Marić, cigarete ne bi smjele poskupjeti više od dvije kune.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano