FOTO: Obilazak Centra za kreativne industrije na Relji
Foto Tomi Burčul

Na ukupnoj površini od 1.560 m² na Relji izgrađen je Centar za kreativne industrije.

Riječ je o novom specijaliziranm poduzetničkom inkubatoru koji će svojim korisnicima staviti na raspolaganje tri opremljene sale za sastanke, coworking prostor, multimedijalnu dvoranu s audio i video sustavom te sustavom scenske rasvjete, tonski studio i opremu za terensko snimanje.

Osim toga, u njemu se nalazi ukupno 12 ureda od kojih će sedam biti namijenjeno poduzetnicima iz kreativnog sektora, poput IT-a i audiovizualne industrije.

30 milijuna kuna

Nositelj projekta Centra za kreativne industrije je županijska ustanova INOVAcija, a ukupna vrijednost projekta je 30 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 20 milijuna kuna te od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja 2 milijuna kuna.

Službeni obilazak novoizgrađenog objekta bio je u srijedu, 31. ožujka 2021. u pratnji ravnateljice Ustanove INOVAcije Katarine Colić. Tom su prigodom Centar obišli gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin.

Inače, na ovoj zgradi tehnički pregled je zakazan, a uporabna dozvola bi trebala biti izdana do svibnja, kada će se prostori staviti u funkciju.

"Čestitao bih svim korisnicima koji će u ovim prostorima ostvarivati svoje zamisli. Naš postojeći Poduzetnički inkubator je postao skučen za sve one koji žele raditi u ovom sektoru. Zbog toga smo krenuli dalje, upravo smo odabrali izvođača za novi inkubator, koji će zajedno s ovim centrom biti prostor za naše mlade i razvoj njihovih poduzetničkih ideja" - kazao je tom prigodom zadarski gradonačelnik.

"To je treća zgrada poslovne infrastrukture koja je na području Zadarske županije izgrađena u posljednjih godinu dana, nakon Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku te Poduzetničkog inkubatora u Biogradu. Ukupno je za tri spomenuta objekta osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ova zgrada je još jedan pokazatelj da želimo pametnu županiju. Vjerujem da će u njoj kreativna industrija naći svoje mjesto pod suncem, baš kao i Filmski ured, koji je u nekoliko posljednjih godina na prostoru naše županije organizirao 77 snimanja" - reko je župan Longin tom prigodom.

Potencijal za razvoj

Inače, projekt Centar za kreativne industrije pokrenut je iz razloga što je sektor kreativne industrije prepoznat kao sektor koji ima znatan potencijal za razvoj u Zadarskoj županiji i RH. Studijom mapiranja kulturnih i kreativnih industrija („KKI“) Hrvatske utvrđen je veliki potencijal spomenutih industrija za doprinos BDP-u, razvoju samog sektora, ali i mogućnost prelijevanja profesionalnih znanja u druge industrije. Da bi se taj potencijal i ostvario, potrebno je izgraditi sustav sveobuhvatne institucionalne i infrastrukturne podrške kao dijela poticajnih mjera za razvoj poduzetništva. Cilj projekta uspostave Centra za kreativne industrije je pružiti takvu podršku segmentu kreativnih industrija u Zadarskoj županiji.

Utvrđena je potreba za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i kontinuiranom razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava. Izgradnjom Centra za kreativne industrije bit će stvorena infrastruktura upravo za takvu razmjenu i razvoj međusektorske suradnje kroz organizaciju događaja i edukacija za ciljanu skupinu.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano