Plenković u županiji: Više od 4000 poslodavaca koristilo mjere
Foto: Tomi Burčul

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak, 19. kolovoza u radnom je posjetu Zadarskoj županiji.

Zajedno s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, ministrom obrane Marijom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga admiralom Robertom Hranjem obišao 855. protupožarnu eskadrilu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku te pilote i tehničare koji su gasili požare u hrvatskom priobalju, ali i u Turskoj, Grčkoj i Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je na predanost Vlade da i dalje ulaže u Hrvatsku vojsku i zrakoplovstvo, što je pokazano i odlukom da se nabave suvremeni borbeni avioni Rafale.

"Profesionalnost, požrtvovnost i radna energija koju ulažete svakog dana kako bi naši građani, turisti, susjedi, pa čak i šire bili zaštićeni od velikih stradanja. Sustavom domovinske sigurnosti omogućili smo dobre pripreme i brzu i učinkovitu reakciju svih sastavnica sustava, u kojem su vojska, policija, vatrogasci, civilna zaštita, HGSS, Crveni križ, gradovi, općine... Vjerujem da ste uzor mnogima koji će slijediti vaš primjer i postati piloti, tehničari i vojnici, rekao je Plenković.

Suradnja Vlade i Zadarske županije konkretna i razgranata

U Domu Zadarske županije premijer se potom susreo se sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem te još jednom zahvalio vatrogascima koji gase požare u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Osvrnuo se i na suradnju Vlade i Zadarske županije ocijenivši je konkretnom i razgranatom.

"Mi smo u prvom mandatu napravili velike napore s reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, povećani su prihodi županije, grada, općina, dali smo više sredstava da bolje realiziraju svoje projekte i političke prioritete koje su predstavili sugrađanima na izborima. Očuvali smo radna mjesta u županiji, više od 4000 poslodavaca je koristilo mjere, premostili smo krizu. Nema nikakvog egzistencijalnog problema za obitelji ovdje u Zadarskoj županiji i ta se činjenica vidi u kvalitetnoj pripremi turističke sezone. Brojevi su izvrsni, oni su više usporedba s rekordnom 2019. nego s prošlom 2020. Godinom. Dobrim epidemiološkim mjerama i dobrom promidžbom te naporima cijelog sektora omogućili smo da turizam bude što bolji ove godine, a time i gospodarski opravak, gospodarski rast i financijska stabilnost zemlje", kazao je Plenković te poručio da će Vlada i Zadarska županija nastaviti s projektima u svim resorima, od prometne infrastrukture, zaštite okoliša, aglomeracije, vodovodizacije otoka, podvelebitskog kraja, niza konkretnih projekata koji se tiču Zadra.

Hrvatska kapelica u Betelhemu doprinos je promociji Hrvatske

Odgovarajući na novinarska pitanja oporbi je o pitanju izgradnje kapelice u Betlehemu poručio kako treba konstruktivno razmišljati o efektima za promociju Hrvatske kojemu će pridonijeti izgradnja kapelice.

"Nisam uopće čuo da su oni nešto komentirali. Mi smo dobili zahtjev, kada gledate realno broj hodočasnika, broj vjernika koje odlaze u Svetu zemlju, činjenica je da tamo mnoge zemlje imaju svoje kapele, to je jako važno. To je jedan od naših doprinosa promociji Hrvatskoj. Mi smo taj zahtjev sagledali, nešto mora i opstati, ne možemo samo obnavljati. Sredstva koja će se izdvojiti za obnovu svega, što u najširem smislu možemo nazvati kulturnom i sakralnom baštinom, od potresa su daleko veća nego ova sredstva koja će biti uložena u Svetu zemlju", rekao je Plenković .

Premijer smatra kako na odluku trebamo biti ponosni, a ne ju kritizirati.

To bi bio pravi pristup, da misle malo o efektima što vidi hodočasnik koji nije iz Hrvatske, a dođe dolje, pa misli da bi mogao doći dogodine i u Zadarsku županiju. Treba razmišljati, konstruktivno, naglasio je Plenković,

U dogledno vrijeme ojačat ćemo protupožarnu eskadrilu

"Mi smo danas dobili ekstenzivan brifing zapovjednika protupožarne eskadrile, zapovjednika HRZ-a, Hrvatska kao što znate ima šest kanadera, jedan je trenutno na servisiranju, pet je u funkciji što kod nas, što u drugim zemljama na zahtjev. Postoji plan da se kroz nego dogledno vrijeme ojača ta eskadrila. Kada to bude moguće mi ćemo razmišljati o tome da osnažimo naše kapacitete", najavio je premijer.

"Kada gledate koliko traje gašenje prosječnoga požara, mislim da je preko 90 požara ugašeno između dva i tri sata, to znači da je naš sustav jako dobar, sve što nas može u tom smislu ojačati i brendirati, pa i međunarodno pozicionirati, mi ćemo učiniti", dodao je Plenković.

Posjet Zadarskoj županiji premijer i ministri završit će u Sportskom centru Višnjik, gdje utakmicom Hrvatske i Švicarske danas počinje Europsko prvenstvo u odbojci za žene EuroVolley 2021.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano