U Zadru obilježen Dan bez automobila povodom Europskog tjedna
Foto: Grad Zadar

Jučer se u brojnim europskim gradovima, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti 2021. obilježio Dan bez automobila.

Tim povodom smo privremeno zatvorili cestu oko bivše Tehničke škole kako bismo organizirali zanimljive sportske aktivnosti na području Trga Petra Zoranića (pet bunara) i Muraja. Pridružili su nam se brojni građani s djecom, uz pridržavanje epidemioloških mjera te podržali ovu manifestaciju. Cilj Dana bez automobila je jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

Svake godine od 16.-22. rujna diljem Europe se obilježava Europski tjedan mobilnosti, a ovogodišnja tema je: „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ Odabir teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti smo tako prethodnih dana organizirali brojne aktivnosti; sa Pozdrava suncu smo dijelili zdrav doručak, a za djecu je bilo organiziralo orijentacijsko hodanje i izlet na otok Ošljak by Loptica, održali smo panel raspravu na ovogodišnju temu Europskog tjedna mobilnosti, na kojoj su sudjelovali zanimljivi govornici, mahom renomirani stručnjaci iz svoga područja.

Jučer smo obilježili Dan bez automobila te na području ispred Trga Petra Zoranića (pet bunara) i Muraja organizirali zanimljive aktivnosti na kojima su sudjelovali odrasli s djecom.

Ispred Trga Petra Zoranića je bio postavljen Zeleni kutak s voćem i pićima na kojem smo dijelili balone, bedževe, brojne poklone za naše sudionike i građane. Voditelj programa, uz prigodnu glazbu je dodatno „začinio“ cijeli događaj.

Manifestaciji se pridružio i gradonačelnik Grada Zadra, gospodin Branko Dukić koji je pozdravio sve prisutne i provozao se u električnom eko Tuk Tuk vozilu.

Krenulo je s dječjom štafetom suorganiziranom od strane Loptice, a zadatak im je bio prijeći put od Arsenala do Trga Petra Zoranića. Istovremeno, na postavljenom košarkaškom terenu su zaigrale ekipa iz Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar, inače osvajači Kupa i Prvenstva Hrvatske te juniorska ekipa s trenerima Košarkaškog kluba Diadora Zadar.

Danu bez automobila su se pridružili i Biciklistički klub Zadar te Udruga skejtera i rolera. Loptica je nakon dječje štafete organizirala i druge zanimljive igre za djecu. Sugrađani su imali priliku isprobati i takozvane „pijane naočale“ Hrvatskog autokluba koje simuliraju alkoholizirano stanje i s njima zaobići čunjeve. Oni najhrabriji su se odvažili na ispunjavanje zadatka na biciklu, rolama i romobilima.

Udruga tjelesnih invalida Zadar je organizirala još jedno mapiranje arhitektonskih prepreka u gradu, kako bi ukazali na problematiku kretanja osoba s invaliditetom na pojedinim dionicama.

Next Bike i Grad Zadar i ove su godine u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti počastili svoje sugrađane s 200 minuta besplatnog bicikliranja!

Sudionici programa, kao i pobjednici pojedinih disciplina su bili nagrađeni brojnim poklonima.

Super smo se proveli, a cijela manifestacija se održala uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano