FOTO: U Benkovcu podignut spomenik dr. Franji Tuđmanu

Svečano otkrivanje četiri metra visokog spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu bio je centralni događaj obilježavanja 25 godina od osnutka HDZ-a u Benkovcu i pokušaja atentata na Franju Tuđmana.

Jučerašnja benkovačka obljetnica bila je važan događaj za lokalni HDZ kojem su prisustvovale ugledne osobe iz javnog i političkog života Zadarske županije i Hrvatske. Domaćin gradonačelnik Benkovca i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Branko Kutija na Trgu dr. Franje Tuđmana dočekao je sina prvog predsjednika Miroslava Tuđmana, prvog čovjeka županijskog HDZ-a i izaslanika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Božidara Kalmetu, jednog od utemeljitelja HDZ-a Dragu Krpinu, predsjednika kluba utemeljitelja Milana Kovača, zadarskog župana Stipu Zrilića.

-Ovaj događaj je bitan ne samo za prostor bivše Općine Benkovac nego i za cijelu Hrvatsku. Prije 25 godina pokušaj atentata na pokojnog predsjednika Franju Tuđmana usmjerio je stvari u drugom pravcu, osvijetlio je sve one koji su imali dilemu koja je njegova ideja i u kojem pravcu on ide - rekao je prvi čovjek benkovačkog HDZ-a Branko Kutija.

Novi spomenik u Benkovcu je četvrti Tuđmanov spomenik u Zadarskoj županiji. Spomenici prvog hrvatskog predsjednika nalaze se još u Pridragi, Škabrnji i Pakoštanama. Spomenik u Benkovcu visok je četiri metra, vrijedan 300.000 kuna, a napravljen je u zagrebačkoj ljevaonici umjetnina Ujević. Skulpturu je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi iz Zagreba, inače praunuk poznatog slikara, povjesničara umjetnosti i političara Izidora Kršnjavija.

Miroslav Tuđman kazao je kako je otkrivanjem spomenika u Benkovcu poslana poruka Hrvatskoj, dijaspori i svijetu da je Franjo Tuđman simbol suverene i samostalne Hrvatske, svih koji su ju čekali i živjeli za nju i simbol jedinstva hrvatskih branitelja.

-Nakon četrnaest godina detuđmanizacije Hrvatska je ostala dezorijentirana, naglasio je Miroslav Tuđman.


Raspuštanje GO HDZ-a Benkovac

Otkrivanje spomenika u Benkovcu posebno je obilježio govor dogradonačelnika Benkovca Svemira Vrsaljka u kojem je istaknuo nezadovoljstvo djela HDZ-ovaca i Benkovčana trenutno društvenom i gospodarskom situacijom.

Vrsaljkov govor uvertira je u nadolazeće raspuštanje GO HDZ-a u Benkovcu, nakon što je više od polovina članova vijeća podnijelo pismenu i neopozivu ostavku.


Komentari