FOTO: Pogledajte kako je u novouređenoj Providurovoj palači
Foto: Tomi Burčul
Foto: Tomi Burčul

Kad smo točno prije dvije godine bili u obilasku radova na Providurovoj palači, tad je cijeli taj prostor bio baš pravo gradilište i radovi su bili u punom jeku.

Tad je, naime, bila završena faza čišćenja prostorija od otpada koji je preostao nakon iseljenja korisnika, kao i micanja pregrada kojih je bilo od prizemlja do krova zgrade.

No, potpuno druga slika dočekala nas je ovih dana kad smo ponovno bili u obilasku ove prekrasne građevine, a nakon dovršetka svih radova. Iako se još ne zna kad će biti službeno otvorenje, jasno je da su ostali tek "sitni" radovi.

Kroz novu Providurovu palaču, a uistinu nam je trebao vodič, proveo nas je Ante Ćurković, v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

"Nakon dovršetka radova, sad smo trenutno u fazi uklanjanja nedostataka na objektu Providurove palače. Očekuje se dovršetak izvješća izvođača radova i stručnog nadzora i prijava tehničkog pregleda do kraja ovog tjedna. Nakon toga čekamo da nam se zakaže termin za tehnički pregled i po dovršetku toga, spremni smo za primopredaju objekta budućim korisnicima i to je zbog čega se sve ovo skupa radilo protekle dvije godine" - saznali smo od Ćurkovića, prolazeći novim, prekrasnim zdanjem kakvo je danas Providurova palača.

Već samo nekadašnje dvorište, koje se nalazilo između dviju palača, izgleda "svjetski", rekli bismo žargonski. Sad je natrkiveno, a presjeca ga tzv. zmija. Osim toga, tu će biti smještaj i info pult koji će služiti za obje palače.

"Insfrastrukturno, Providurova i Kneževa palača predstavljali su jedan od najvećih problema u staroj gradskoj jezgri. Obzirom da se radilo o kompleksu čija je veličina bila preko 12.000 kvadrata bruto, kroz dvije smo faze imali ulaganje preko 100 milijuna kuna što smo osigurali financiranjem bespovratnim sredstvima" - napominje Ćurković.

Dodat ćemo da ukupna vrijednost projekta obnove Providurove palače prema važećem ugovoru s izvođačem radova Krekić Avangard d.o.o. iznosi 45.466.586,79 kn od čega je osigurano 37,5 milijuna kuna iz EU projekta ZADAR BAŠTINI-Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.

Prolazeći uređenom palačom, dobili smo potpuni uvid u njezin konačni izgled i raspored prostorija. Svakako je zanimljiva i nova multifunkcionalna dvorana s izolacijom koja će moći služiti za razne namjene, koncerte, kongrese itd.

"Želja je da ovo bude novi dnevni boravak svih građana grada Zadra, kao i različitih posjetitelja. Radi se stvarno o kući koja ima ogroman potencijal na razini toga da ćemo imati nekoliko različitih korisnika. To su Koncertni ured Zadar, Gradsku knjižnicu Zadar koju nakon dugo godina ponovno imamo na Poluotoku" - pojašnjava nam Ćurković tijekom obilaska.

U budući prizemni prostor Gradske knjižnice na oko 700 kvadrata ulazi se iz velikog atrija.

Tijekom obnove otkriveni su i prolazi koji su bili zazidani, a posebice onaj koji ide iz velikog dvorište prema Vodovodu, kao i dvorišni lukovi koji su sad svi otvoreni. U ovom objektu nalazit će se i muzejska kafeterija koja će servisirati posjetitelje obje palače.

"Trebalo biti vrlo živo, oba ta dvorišta će se koristiti. Najveća vrijednost svega, nakon završetka radova, je što su Kneževa i Providurova palača komunikacijski povezane i to nam otvara prilike da imamo neke najvećih izložbi i događanja u tom smislu obzirom na razinu opreme itd. Kuća može stvarno ponuditi sve uvjete koji danas trebaju biti ispunjeni"* - napomenuo je Ćurković.

Dakle, na info pultu moći će se dobiti sve informacije o obe palače, postavama muzeja, Galerija umjetnina, Koncertni ured, već spomenuta knjižnica, dok je prvi rezerviran za stalni postav Muzeja grada Zadra koji će time biti objedinjen na jednom mjestu, a što je raritet.

Osim toga, na zidovima su ostali otkriveni oslici koji su pronađeni u prvoj fazi radova, a oni su sad osigurani i u drugoj fazi će se dovršiti.

Teško je zapravo riječima opisati sve detalje Providurove palače koje smo uočili tijekom obilaska, pa stoga pogledajte našu foto galeriju.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano