ZPA: U utorak u crkvi sv. Dominika predstava Transformeri 2
Foto: ZPA

U utorak, 21. rujna s početkom u 20 sati u prostoru sv. Dominika (Kazalište lutaka Zadar) održat će se u sklopu Plesne sezone predstava Transformeri 2 autora i izvođača Ide Jolić i Marina Lemića.

Zadrani su imali prilike vidjeti prvi dio Transformera u lipnju prošle godine, a kako se pokazao velik interes prilikom sjajne izvedbu ovo dvoje izvođača, Zadarski plesni ansambl, organizator Plesne sezone, odlučio ih je ponovno ugostiri s novom predstavom. Za prvi dio autori su osvojili Nagradu strukovnih udruga suvremenog plesa za sezonu 2018./2019. za najbolju koreografiju, a Ida Jolić i za najbolju pojedinačnu izvedbu. Zadranin Marin Lemić osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta 2020. godine za najbolje umjetničko ostvarenje.

Plesna sezona sufinancirana je iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2021. godinu. Rad Zadarskog plesnog ansambla podržan je sredstvima Zaklade Kultura nova.

Predstava Transformeri 2 druga je etapa istraživanja ideje transformativnog tijela i kao takva, predstavlja nastavak uspješnice Transformeri, prvog autorskog rada Ide Jolić i Marina Lemića. U novom duetu nastavlja se propitivanje komunikacije između dvaju fluidnih entiteta koji su definirani jedino konstantnom promjenom, vođenom unutarnjim impulsima, ali i vanjskim podražajima. Pritom se iz prve predstave preuzima metodologija kreiranja vokabulara kroz pokret, mimiku i glas, a kao novi element tjelesne ekspresije i komunikacije pojavljuje se dodir, čime se transformacijski procesi preuzeti iz prve faze istraživanja dodatno obogaćuju, dok se istovremeno stvara raskošna vizualna metaforika. Za razliku od prethodne predstave, u kojoj se postavljalo pitanje o prirodi transformacijskih procesa, odnosno pitanje njihove pojedinačnosti ili dijeljenosti te njihova međudjelovanja, u Transformerima 2 naglasak je na istovremenoj zajedničkoj transformaciji dueta kao kompleksne cjeline i istraživanju utjecaja koje to zajedničko, dijeljeno, uvijek iznova transformirano i transformirajuće tijelo vrši na svoju okolinu.

Koreografija i izvedba: Ida Jolić i Marin Lemić

Oblikovanje zvuka i glazba: Luka Gamulin i Mislav Vidaček

Oblikovanje svjetla: Marino Frankola

Fotografija i kostimografija: Iva Korenčić

Tekst: Ana Vnučec

Produkcija: Ivan Mrđen

Trailer: Iva Korenčić i Luka Gamulin

Zahvala: Tana Mažuranić

Projekt je nastao kroz rezidencijalni program Mediteranskog plesnog centra i Zadarskog plesnog ansambla. Projekt je podržan sredstvima programa Ministarstva kulture i medija i realiziran u koprodukciji s Hrvatskim institutom za pokret i ples kroz Tjedan za suvremenog plesa.

Ulaznice se mogu kupiti na balagajni Kazališta lutaka Zadar jedan sat prije predstave, ili rezervirati preko facebook stranice Ansambla ili gmail adrese.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano