Od romantičnih drama, dokumentaraca i gostovanja do horora
Foto: Kino Zona

Stigao nam je polako i mjesec studeni, konac godine i blagdansko ludilo se bliži, a ludnicu dobrih filmova i popratnog sadržaja donosi novi mjesečni program Kino Zone.

Na rasporedu je osam projekcija, gostovanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture filmskog festivala, Zagreb film festivala i Subversive film festivala, obilježavanje Europskog dana art filma i Dana grada Zadra te razgovori s dragim gostima, na već poznatoj lokaciji Koncertne dvorane Kneževe palače, ali u novo vrijeme prikazivanja, 20.30h! Vrijeme projekcija je korigirano kako bi sugrađani koji radi poslijepodnevne smjene stigli uživati u kino programu koji započinje već u srijedu 03. studenog danskom romantičnom dramom ''Okus gladi''.

Bračni par Maggi i Carsten vode superuspješni restoran ‘Malus’. Ona je antropologinja specijalizirana za hranu te stvara nevjerojatnu atmosferu restorana. On je proslavljeni chef koji stvara magiju u kuhinji. Vole se, imaju dvoje prekrasne djece i vlasnici su jednog od najpopularnijih prehrambenih hramova u Kopenhagenu. Žele sve i imaju sve. Skoro. Prestižnu Michelin zvjezdicu tek trebaju dobiti i par je spreman žrtvovati sve kako bi ostvarili svoje snove. U neumornom lovu na ultimativno priznanje zaboravili su da je najbolji obrok u životu onaj koji dijele zajedno.

Glavne uloge u filmu Christoffera Boea tumače planetarno poznati Nikolaj Coster-Waldau kojeg šira publika poznaje po ulozi Jamiea Lannistera iz mega popularne TV serije ''Igra prijestolja'', a partnericu mu, Katrine Greis-Rosenthal.

U nedjelju 07. studenog očekuje nas poseban događaj kad u goste Kino Zoni stiže umjetnička direktorica „DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala“, prvog međunarodnog natjecateljskog filmskog festivala u regiji koji objedinjuje filmove o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti, Tina Hajon. Uz moderiran razgovor bit će upriličena i projekcija pobjedničkog filma s ovogodišnjeg izdanja festivala, ''Jørn Utzon: Čovjek i arhitekt''.

Jørn Utzon imao je tek 38 godina kada je projektirao jednu od najslavnijih građevina 20. stoljeća – Sydneysku operu. No pothvat koji mu je donio slavu nadvio je svoju tešku sjenu nad ostatak njegove briljantne karijere i života. Utzon je bio prisiljen napustiti Australiju prije završetka projekta.

Priča je to o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedana iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom. Režiju ovog hvaljenog i nagrađivanog dokumentarca, izuzetne priče i vizuala, potpisuju Lene Borch Hansen I Anna von Lowzow.

Nakon romantične drame i dokumentarca, srijeda 10. studenog rezervirana je za jezu i misterij, odnosno, posljednji film kultnog britanskog redatelja Edgara Wrighta, ‘’Posljednja noć u Sohou’’.

Psihološki horor triler Edgara Wrighta kazuje nam priču o mladoj djevojci opsjednutoj modom, koja se misteriozno može vratiti u šezdesete godine prošlog stoljeća gdje susreće svog idola, pjevačicu u usponu.

Wrightov film premijerno je prikazan na festivalu u Veneciji, a u glavnim ulogama se pojavljuju sve popularnije mlade glumice Thomasin McKenzie i Anya Taylor-Joy, odnosno, nekadašnji ‘Dr. Who’ Matt Smith te veterani Diana Rigg i Terence Stamp.

U subotu 13. studenog, Kino Zona prvi put će se pridružiti brojnoj familiji europskih kina te prigodno obilježiti “Europski dan art filma” projekcijom filma “Obiteljska priča” redateljskim debijem slavnog glumca Vigga Mortensena.

Dva potpuno različita svijeta sukobit će se kada osamdesetogodišnji nezavisni zemljoradnik Willis otputuje u Los Angeles gdje će do daljnjega ostati živjeti s Johnom i njegovom obitelji. Mentalno oslabio,

Willisova ćud je istovremeno oprezna i humoristična što će dovesti do otvaranja starih rana iz prošlosti, a na površinu će izaći godine međusobnog nepovjerenja između njega i njegovog sina Johna.

Uz samog Mortensena, u ovoj dirljivoj drami nastupa i veteran Lance Henriksen, a valja naglasiti kako je uz brojne nominacije ‘’Obiteljska priča’’ zaslužila i nagradu za najbolji film na festivalu u San Sebastiánu.

Četvrtak 18. i subota 20. studenog rezervirani su za novitete sa “Zagreb Film Festivala”, pa ćemo paralelno s zagrebačkom publikom gledati oskarovskog kandidata ‘’Čovjek koji je prodao svoju kožu’’, a dva dana kasnije lanjskog pobjednika, dramu ‘’Oaza’’.

U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, mladi Sirijac Sam Ali prihvaća ponudu glasovitog umjetnika koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da dobiva slobodu, Sam završava kao eksponat u europskim muzejima.

‘’Čovjeka koji je prodao svoju kožu’’ režirao je Kaouther Ben Hania, u glavnim ulogama nastupaju Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw i Monica Bellucci, a valja spomenuti i kako je film uz spomenutu nominaciju zavrijedio i nagradu za najboljeg glumca na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji.

Radnja višestruko nagrađivane drama ‘’Oaza’’ redatelja Ivana Ikića govori o tinejdžerki Mariji koja dolazi u dom za mlade s posebnim potrebama. Ondje se brzo sprijateljuje s temperamentnom Draganom, no kada se obje djevojke zaljube u povučenog Roberta, među njima počinje opasna igra nadmetanja.

Izuzev našeg Gorana Bogdana, veći dio glumačke ekipe Ikićevog filma čine naturščici, a među brojnim priznanjima, ‘’Oaza’’ se okitila i onim za najbolji film na prošlogodišnjem ‘’ZFF-u’’, odnosno, beogradskom ‘’FEST-u’’.

Nakon putujućeg ‘ZFF-a’, u nedjelju 28. studenog nam u goste stiže direktorica ‘Subversive Film Festivala’ i članica žirija ovogodišnjeg festivala u Veneciji, Dina Pokrajac. Uz moderirani razgovor u kojem ćemo saznati anegdote iskustva žirija jednog od najvećih svjetskih festivala bit će prikazan najnoviji dokumentarni film Jean-Gabriela Périota, ‘’Povratak u Reims (Fragmenti)’’ s ovogodišnjeg “Subersivea”.

Inspiriran istoimenim romanom Didiera Eribona, Périotov film se služeći arhivskim snimkama pripovijeda intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od 1950-ih do danas.

‘’Povratak u Reims (Fragmenti)’’ našao se ove godine u konkurenciji za najbolji dokumentarni film na festivalima u Cannesu i San Sebastiánu, a za naraciju je zaslužna proslavljena francuska glumica Adèle Haenel.

Bogat program u studenom završava u utorak 30. kad će se, povodom obilježavanja “Dana grada Zadra”, prikazati kratki dokumentarni filma zadarskog autora Vlade Zrnića ‘’Ulični događaj braće Brkan’’ koji kazuje priču o slavnim majstorima umjetničke fotografije. Uz samu projekciju bit će upriličen i moderiran razgovor sa samim autorom filma Vladom Zrnićem kao i drugim gostima.

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Koncertna dvorana Kneževe palače) od 19:30 h.

*Za prisustvovanje projekciji nije potrebna COVID potvrda, ali zbog ograničenog broja sjedalica osigurajte svoje ulaznice na vrijeme.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano