Ćirilica u Vukovaru isto je što i svastika u Auschwitzu

Srpski okupator početkom 90-tih želio je agresijom zauzeti Vukovar, a danas to pokušava “mirnim putem i po Zakonu”. Hrvatski holokaust se ponavlja. Ono što su nacisti radili pod simbolom Svastike, SDSS danas radi pod simbolom ćirilice u hrvatskom gradu heroju, Vukovaru

Zadnjih mjeseci, a naročito posljednjih nekoliko tjedana problem postavljanja ćiriličnih ploča u herojskom gradu Vukovaru budi interes medija i javnosti koja je još uvijek podijeljena oko njihovog postavljanja. Trenutno se organizirano prikupljaju potpisi za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma, te izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojemu bi se pripadnici manjine mogli koristiti svojim jezikom i pismom ako čine najmanje polovinu stanovnika grada ili općine, a ne kako je trenutno u Zakonu trećina stanovnika.

Potpisivanje je organizirano na 2.000 lokacija u cijeloj Hrvatskoj. Narodnim jezikom rečeno, skupljaju se potpisi protiv dvojezičnih natpisa u Vukovaru. Situacija oko ćiriličnog pisma u Vukovaru je kulminirala, ali malo tko pamti da se to već duže vremena sprema, još od lokalnih izbora 2009. godine, kada je Željko Sabo pobijedio Barnu u utrci za gradonačelnika. Tadašnje Gradsko vijeće koalicije HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević i SDSS-a imalo je više ruku od SDP-a i gradonačelnika Sabe. Koalicijske snage su izglasale Statut u kojem je ćirilica postala jedno od dva službena pisma na području grada Vukovara.

Usluga SDSS-u

To je tada bila usluga SDSS-u koja je omogućila HDZ-u i HSP-u dr. Ante Starčević da kontroliraju Gradsko vijeće. Dakle, u Statutu grada Vukovara stoji da srpska nacionalna manjina ima sva prava koja su propisana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, što je u skladu sa svim hrvatskim zakonima. Samo godinu dana kasnije, dogradonačelnik Vukovara, Dejan Drakulić iz redova SDSS-a, očito smatrajući da su hrvatski narod ovce, traži da im se pozivi i materijali za sjednice dostavljaju na srpskom jeziku i ćirilici. Nedugo kasnije zatražio je i svoju pločicu s imenom na ćirilici. Isti oni koji su na sjednici Gradskog vijeća dignuli ruke i tako omogućili uvođenje ćirilice u herojski grad, jer je to tada njima odgovaralo, oglasili su se nakon Drakulićevog zahtjeva. -Time su se ostvarile naše crne slutnje da bi to bio samo vrh ledenog brijega daljnjih sličnih zahtjeva - naveli su iz vukovarske podružnice HSP-a A. Starčevića.

I bili su u pravu. Politički utjecaj srpske nacionalne manjine raste svakim danom. I to ne stoga što im raste broj, nego što kvaliteta hrvatske politike odavno zaostaje za kvalitetom politike koju vodi SDSS. Kako su krenuli, vjerojatno će dostići stoljetni san: Vukovar, srpski grad na Dunavu. Postavlja se pitanje, zašto baš u Vukovaru i baš sada kad su rane nakon Domovinskog rata i uništenja ovoga grada još uvijek svježe. Još majke traže svoje sinove, a oni samo stavljaju sol na ranu. Izgleda da svoje namjere s početka 90-ih srpski narod želi ostvariti ovaj put mirnim putem i “po Zakonu”. Hrvatski holokaust se ponavlja. Ono što su nacisti radili pod simbolom Svastike, u Vukovaru se 90-ih godina radilo pod simbolom ćirilice.

Mjesto posebnog pijeteta

Vukovarski gradski vijećnici u studenome su na maratonskoj sjednici izmijenili Statut grada, čime je i službeno Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, a u tome su gradu službeni jezik i pismo hrvatski jezik i latinica.

Takva odluka donesena je većinom glasova nakon što su se pred vijećnicima našla tri prijedloga – onaj skupine vijećnika HDZ – HSP dr. Ante Starčević, koji je i usvojen, prijedlog vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, koji je predstavio kao “kompromisan”, i onaj SDSS-a, o kojem se nije ni raspravljalo. Novi vukovarski Statut, također predviđa da se područje grada Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dok se za to ne steknu uvjeti.

–Smatram da je ovo povijesna odluka za Vukovar, zbog svih žrtava Domovinskog rata. Nadamo se da će i država početi slušati volju naroda – izjavio je tada Igor Gavrić, vijećnik HSP-a AS, ujedno i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara HSP dr. Ante Starčevića zatražio je uvođenje moratorija, tj. odgađanje primjene tog prava na sljedećih deset godina.

U Vukovaru prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 27.683 stanovnika. Većinu stanovništva u Vukovaru čine Hrvati, njih 57,37 posto, slijede Srbi s 34,87 posto, Rusini s 1,59 posto i Mađari s 1,25 posto.

Ćirilica se (ne)vraća u Vukovar

Bez obzira na sve gore navedeno, prošli tjedan, ministar uprave Arsen Bauk obustavio je primjenu članka 22. statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara, kojim je područje Grada Vukovara bilo izuzeto od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i to na zahtjev Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara! Pojednostavljeno, ćirilica ostaje u Vukovaru!

-Nažalost, ne iznenađuje nas ovakva odluka, s obzirom na dosadašnje izjave ministra Bauka, te politiku koju je isto Ministarstvo provodilo proteklih nekoliko mjeseci glede nasilnog uvođenja dvojezičnosti na području Grada Vukovara. Ova odluka, samo je još jedan dokaz politike nerazumijevanja i omalovažavanja žrtve Vukovara. Unatoč tomu, uvjereni smo da će u konačnici Ustavni sud sve promjene Statuta Grada Vukovara proglasiti pravovaljanim, kako bi Vukovar u pravom smislu riječi postao Mjestom posebnog pijeteta, isključivo sa službenim hrvatskim jezikom i latiničnim pismom - rekli su u HSP-u AS.

U Stožeru za obranu Hrvatskog Vukovara nisu iznenađeni ministrovom odlukom.

  • vakva odluka svjedoči o iznimno brutalnom nasilju nad našim gradom koje je prikriveno zakonom i pločama. Ovdje je riječ o politikantstvu najgore vrste koje im nikada neće proći - obavijestili su iz Stožera.

Postavlja se pitanje za čije interese radi hrvatska vlada koju su izabrali hrvatski građani. Ako jedan narod živi i radi u Republici Hrvatskoj, zar ne bi trebali poštovati sve što je hrvatsko, pa tako i naše pismo i naš jezik. Zašto naša Vlada dopušta da se ponovno gazi napaćeni hrvatski narod? Zato im ne dopustimo da nas isprovociraju, te da opet započnu s projektom „SAO Krajine“ ne dopustimo im ćirilicu u Vukovaru.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano