FOTO: U Arheološkom muzeju izložba Yakishime - metamorfoza zemlje
Foto: Tomi Burčul

Izložba YAKISHIME - Earth Metamorphosis (Yakishime - metamorfoza zemlje) otvorena je u utorak, 17. kolovoza 2021. u Arheološkom muzeju Zadar.

Riječ je o yakishime tehnici izrade keramike u kojoj se neglazirani glineni predmeti pale na vrlo visokim temperaturama od 1200-1300°C, pojašnjeno je u prigodi otvorenja.

Izložba je realizirana u suradnji Arheološkog muzeja Zadar, Grada Zadra, Veleposlanstva Japana i Japanske fondacije.

Prigodom otvorenja izložbe, u ime odsutnog ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Jakova Vučića, prisutne je pozdravila Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja koja je svim sudionicima izložbe zahvalila na uspješnoj suradnji.

Izložbu je u Arheološkom muzeju Zadar postavila kustosica Morana Vuković. Istaknula je kako je Arheološkom muzeju bila iznimna čast ugostiti jednu ovakvu svjetsku izložbu koja promiče bogatstvo i raznolikost japanske kulture. Također, naglasila je kako je njoj osobno postavljanje ove izložbe bilo veliko zadovoljstvo, ali istovremeno i izazov jer je zbog nedostatka zasebnog izložbenog prostora gostujuću izložbu trebalo uklopiti u prostor stalnog postava Muzeja.

U ime Veleposlanstva Japana i Japanske fondacije prisutnima se obratio gospodin Kazumasa Miyazaki, savjetnik u Veleposlanstvu Japana i zamjenik šefa misije, ističući svoje zadovoljstvo i zahvalnost zbog gostovanja ove izložbe u Arheološkom muzeju Zadar.

Dodao je kako ja Zadar dobro poznat Japancima zbog izvrsne tune i suradnje i kroz Tuna, sushi & wine festival koji se do pandemije redovito održavao u Zadru. Također je i približio ovu tehniku izrade keramike koja je vrlo specifična.

Kao predstavnik Zadarske županije prigodnim riječima prisutnima se obratio Ivan Šimunić, pročelnik Odjela za obrazovanje, kulturu i šport.

Izložbu je otvorila pročelnica Odjela za kulturu i šport Grada Zadra, Dina Bušić, ističući svoje zadovoljstvo suradnjom svih institucija iz koje je proizašlo gostovanje ove izložbe u Arheološkom muzeju Zadar.

"Iz ove izložbe smatram da će i Zadrani i naši gosti naučiti nešto više osim što će pogledati ove izloške, da ćemo se naučiti brojnim japanskim mudrostima i to je ona nadtema koja nadilazi same izloške i sve što možemo ovdje vidjeti" - rekla je Bušić između ostalog.

Nakon razgleda izložbe „Yakishime - metamorfoza zemlje“, kustosica Morana Vuković prisutne je provela i kroz stalni postav Muzeja.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano