U tijeku pripreme za Festival duhovne glazbe Svjetlost dolazi
Foto: Arhiv NL

Kako doznajemo, pripreme za međunarodni 9. Festival duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar 2021. u punom su tijeku. Na ovom glazbenom festivalu suvremene kršćanske glazbe nastupat će 13. izvođača iz raznih krajeva RH, a od toga jedan izvođač iz Stuttgarta i jedan iz Strasbourga.

Za prijavu na festival izvođači su morali, kao što su pravila i ostalih festivala, na javno raspisan natječaj prijaviti novokomponirane skladbe s uredno potpisanim autorima teksta, glazbe i aranžmana. Festival je natjecateljskog karaktera. Dodijelit će se nagrade za najbolji tekst, glazbu, aranžman, nagrada stručnog žiria i nagrada publike.

Članovi stručnog ocjenjivačkog žirija su Nataša Pirc - skladatelj, voditelj crkvenih zborova i učitelj klavira, Martine Thomas - pjevačica jazz sastava Black Coffee, Davor Petrović - glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj, umjetnički voditelj i član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade) i Saša Miočić - skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj festivala "Svjetlost dolazi" Zadar i voditelj festivalskog benda.

Revijalni gost festivala je mlada kantautorica Matia Čirjak iz Vrane kod Biograda na Moru. Podsjetimo se, Matia je na međunarodnom 7. Festivalu duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar 2019. bila dvostruka pobjednica. Osvojila je nagradu stručnog žirija i nagradu publike za autorsku skladbu "Najveći si".

Važno je istaknuti da je ovo jedini glazbeni festival u Zadru. Njegov kontinuitet se usprkos ovoj korona krizi nije zaustavio zahvaljujući glazbenom stvaralaštvu mladih autora koji svoju kreativnost u skladanju i pisanju tekstova nisu zatomili već i dalje stvarali nove skladbe.

Festival se uspješno održao i prošle godine i to u još težim okolnostima, sve iz razloga što su organizatori na vrijeme kompletnu manifestaciju podredili trenutnim okolnostima. Smanjili su broj izvođača, nažalost morali su ukinuli i festivalski bend iz razloga kao bi se smanjio broj osoba na pozornici, a i ukupan broj osoba u organizaciji.

Ravnateljica festivala Vesna Benić istaknula je:

"Nadamo se da će ustrajnost, promicanje zajedništva i međukulturna suradnja u duhu kršćanskih vrijednosti uroditi plodom. Rad na razvijanju duhovne glazbene scene u gradu Zadru nije baš lak zadatak, ali vjerujem da smo za neke nove generacije postavili čvrsti temelj za buduće glazbene projekte usmjerene u promicanju suvremene kršćanske glazbe. Duh kreativnog stvaralaštva ne može ništa zaustaviti. Dokaz tome su ovh 13. izvođača koje ćemo uskoro ugostiti u Zadru 24. rujna."

Program festivala započet će u 19.30 u HNK Zadar. Zbog ograničenog broja posjetitelja ljubitelji kršćanske glazbe i dugogodišnji vjerni posjetitelji festivala karte će moći rezervirati pozivom na broj 023/314-552 blagajne HNK Zadar po cijeni od 30 kuna.

A tko su pokrovitelji i sponzori ovogodišnjeg festivala duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar 2021. i to ćemo uskoro saznati. Pripreme su u punom tijeku i to je najvažnije, a ovim putem već sada čestitamo svim sudionicima festivala.

Organizatori udruga "Stihovi i Note" poručuje: "Sve je spremno da u našem gradu Zadru dočekamo izvođače koji će 24. rujna nastupati u HNK i to:

-1. Juraj Repinac – “Nakon potopa” – Bizovac

-2. Veronika Tandara – “Sve činiš novo” – Vođinci

-3. SiŽeNe – “Zdravo Marijo” – Rijeka

-4. Martina Gučanin –“ Blizinu tvoju osjećam” – Stuttgart

-5. Sinjski slavuji – “Camino” – Sinj

-6. Mario Plantak – “Satkan od tvojeg daha” – Hrašćina

-7. Vedran Vegar –“Dobrota Božja” – Knin

-8. VIS Izidor – “Dopusti mi” – Split

-9. Mali put : Tereza,Ferda i Joško Perić – “Da budem tvoj”- Split

-10. Filip Panza – “Za tobom” – Zagreb

-11. Sonja Agata Bišćan –“Poput lahora” – Strasbourg

-12. Antonio Perutina – “Ne brini se” – Zagreb

-13. Afterlife Ft. Antunova srca - “Obrati me” – Voloder

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano