Lakši porod uz pomoć profesionalnih “doula”
Anita Budak

Porođajne boli i muka spominju se i u biblijskim tekstovima. Stoga se brojne žene, ali i muškarci pribojavaju jednog od najmističnijih i najljepših trenutaka u životu svakog čovjeka - rođenje vlastitog djeteta. Da bi to iskustvo ostalo u što ljepšem i veselijem sjećaju brinu se doule (pravilno se izgovara - dule, op. a.).

Do sad 15 poroda

Žene su to koje budućim majkama pružaju podršku u trudnoći i za vrijeme poroda.

I dok je u Zadru ali i cijeloj Dalmaciji, trenutno teško pronaći doulu, u drugim dijelovima Hrvatske to nije tako. Naime, sa sjedištem u Zagrebu, prije tri godine osnovana jer Hrvatska udruga doula, članice prema mjestu boravka pružaju pomoć budućim mamama od Istre do Slavonije. Jedna od educiranih doula u Hrvatskoj je Anita Budak iz Zagreba koja se tim poslom profesionalno bavi dvije godine i iza sebe ima 15 veselih poroda.

“Sve je počelo sasvim slučajno, nakon rođenja tri kćeri trebala sam se vratiti na posao, no to mi je teško padalo. Tad sam sasvim slučajno čula o edukaciji za doule, i prijavila sam se. Zapravo je sve počelo još s rođenjem moje najstarije kćeri, kada je za vrijeme poroda koji je tekao bez problema liječnica razgovarala sa mnom, pružala mi podršku te je mi je porod još lakše prošao, pa se iduća dva poroda nisam pribojavala jer sam imala pozitivno iskustvo. Shvatila sam da to treba svim ženama, netko tko će biti pokraj njih u rađaoni, razgovarati s njima, sjetiti ih kako da dišu, pomoći im. Tate od uzbuđenja to ponekad zaborave pa je i njima potrebna podrška. Zato su tu doule. Stoga sam nakon završene edukacije odlučila kako je to posao kojim se želim u budućnosti baviti - biti tu uz mame kad na svijet donose svoje bebe.” - objašnjava Anita, koja je u svibnju 2014. završila obuku za doule DONA International, godinu kasnije i Spinning Babies obuku u Budimpešti gdje je naučila tehnike koje pomažu bebama da dođu u najpovoljniji položaj za porod. Ujedno je i potpredsjednica Hrvatske udruge doula.

Premda nema pravilnika kojim se uređuje njihov rad, sve članice Udruge drže se etičkog kodeksa i standarda prakse.

“U rađaoni mi poštujemo autoritet liječnika, mi smo tu samo podrška. U razgovorima prije poroda educiramo trudnice o njihovim pravima i mogućnostima te ih učimo kako komunicirati s medicinskim osobljem u svrhu što uspješnije suradnje u rađaoni. Za vrijeme poroda, u rađaoni mi ne donosimo odluke za majke niti se medicinskom osoblju obraćamo u njihovo ime.” - govori Anita, te dodaje kako mnogi liječnici znaju za njihov rad te do sad ima samo pozitivna iskustva i dobru suradnju.

Premda cijena usluge nije standardizirana i svaka doula je određuje sama za sebe, za iznos od oko 1.500 kuna doule nude paket usluga koji se sastoji od dva susreta za vrijeme trudnoće, pratnju za vrijeme poroda i jedan susret nakon poroda. No doula je majci na raspolaganju zapravo 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu kad god joj zatreba savjet i podrška.

Do 50% manje carskog reza

Anita nam opisuje kako izgleda suradnja između buduće majke i doule: “Prvi susret je neformalan, sastanemo se na kavi gdje mama upozna doulu, vidi sviđa li joj se. Mora se stvoriti opuštena veza i povjerenje, to je nužno za našu suradnju. Tek nakon toga se mama odlučuje hoće li nas angažirati. Nakon toga slijede još dva susreta, tijekom kojeg mama otkriva svoja očekivanja od poroda, moguće strahove, nejasnoće i želje. Doula joj uz to pojašnjava i fiziologiju samog poroda te je upoznaje s njenim pravima. Uče zajedno i tehnike disanja, načine poroda, položaje u kojima je lakše nositi se sa bolovima i slično. Zatim kad mama osjeti trudove, doula dolazi k njoj kući i kad majka odluči da je vrijeme odlaska u rodilište zajedno odlaze. Tijekom cijelog trajanja poroda doula je uz majku. Ako se tako dogovore i partner to želi, doula podržava majku u periodu dok su doma, a partner ulazi u rađaonu kako bi nazočio rođenju djeteta. Naime, hrvatska praksa dopušta samo jednu osobu u pratnji. Nakon poroda slijedi još jedan posjet doule. Tad doula kroz razgovor s novopečenom mamom želi istaknuti sve ljepote poroda, pojačati joj lijepa sjećanja, ali i prokomentirati cijeli proces. Dodatni paket usluga je i postporođajna doula koja pruža edukaciju, društvo i beskompromisnu potporu tijekom perioda babinja. Pomaže u brizi oko novorođenčeta, prilagodbi obitelji, pripremi jela i lakšim kućanskim poslovima.”

Značajan podatak svakako su i svjetske statistike koje pokazuju kako je pojavnost carskog reza pri porodima koje prate doule 50% manja. Uz to su istraživanja pokazala da se roditelji koji su pri porodu imali potporu doule osjećaju sigurnije, bolje se prilagođavaju novim obiteljskim uvjetima, imaju više uspjeha u dojenju i veće samopouzdanje, manja je stopa obolijevanja od postporođajne depresije, te vrlo važno, s obzirom na stanja u pojedinim hrvatskim rodilištima, manje je slučajeva zlostavljanja i loše skrbi.

“Iskreno pribojavam se poroda i vjerujem da će mi uz doulu bio lakši. No zbog strogih hrvatskih pravila gdje samo jedna osoba može biti u pratnji rodilje, mislim da ću se odlučiti za porod u Sloveniji gdje je situacija mnogo fleksibilnija i gdje su doule normalna pojava u rodilištu.” - ističe Anina Derković, Slovenka sa zadarskom adresom.

Novi ciklus DONA International doula obuke održat će se u Zagrebu od 21. do 24. travnja, i kako navodi Anita, tad bi i Zadar mogao dobiti doulu jer se jedna stanovnica Donatovog grada prijavila za edukaciju.


DOULA

Riječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači - žena koja služi, a sada se taj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda; ili koja pruža emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja.


Što doula ne radi:

Iz Udruge Hrvatskih doula objašnjavaju što doula ne radi:

-NE izvodi bolničke zadatke poput mjerenja krvnog tlaka, fetalnih otkucaja srca, vaginalnih pregleda itd. Tamo je samo da bi osigurala fizički komfor i pružila emocionalnu potporu.

-NE donosi odluke za roditelje. Pomoći će im da dobiju informacije kako bi mogli donositi odluke te će upozoriti mame ako postoje odstupanja od plana poroda.

-NE razgovora s osobljem u ime roditelja. S mamama i tatama će raspraviti brige i predložiti opcije, ali roditelji su ti koji razgovaraju izravno s osobljem.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano