SEA Silba Environment Art u slavu- zvuka...

Ljetno, osmo po redu izdanje programa SEA Silba Environment Art održava se na Silbi od 6. lipnja do 30. rujna 2017., a donosi rezidencijalne boravke, umjetničke kolonije, izložbe, radionice, impro koncerte, glazbene performanse, instalacije i akcije, ove godine objedinjene pod temom 'zvuka'.

Nakon uspješno završenog proljetnog dijela projekta SOS Silba Off Season, nova ljetna sezona - otkriva nam specijalizirani portal Culturenet.hr - započela je rezidencijalnim boravkom Alena Sinkauza, glazbenika i kompozitora koji se bavi istraživanjem transverzalnih glazbenih formi, a njegova rezidencija nastavit će se u rujnu u sklopu projekta DiR Dlana in Residence, te će rezultirati novom kompozicijom radnog naziva La casa verde, koja će se premijerno predstaviti na Silbi 22. rujna.

Prvu polovinu srpnja obilježit će umjetnička kolonija GEA Garbage Epic Art, kroz koju će se, kao i svake godine, uz svesrdnu pomoć lokalnog stanovništva i turista, kao i nizozemske organizacije By the Ocean we Unite, očistiti plaže od otpada selekcijom kojeg se svake godine uz vodsvo jednog umjetnika, izrađuju umjetničke instalacije ili instrumente, a ove godine umjetnički voditelj kolonije je Damir Martinović – Mrle, koji će izraditi audio-vizualnu instalaciju Sailor i prezentirati je uz nastup projekta Mr. Lee & IvaneSky javnosti 19. kolovoza.

U subotu 15. srpnja otvara se audio instalacija Zvučni vrt umjetnika Krune Jošta, koja će biti postavljena do 22. srpnja. Zvučni vrt je višekanalna zvučna instalacija koja se napaja pomoću obnovljivih izvora energije, a svaki kanal je postavljen uz neku od biljaka u prostoru izlaganja. Svaki kanal ima slijed svojih kompozicija koji su upravo rađeni za biljku pored koje su postavljeni. U Zvučnom vrtu, Kruno Jošt propituje stavove koji su uvriježeni u umjetničkom izražavanju. On, pomalo ironično, svoju glazbenu instalaciju ne prezentira ljudima već biljkama. Inspiraciju je našao i u Jensenovoj knjizi 'Mit o ljudskoj superiornosti' gdje se na primjerima obrađuju teme kao što su inteligencija biljaka, komunikacija među njima i inteligencija ostalih s kojima dijelimo planet, no ustrajemo u tome da smo im superiorni.

U sklopu festivala ugostit će i cure iz udruge Održivi otok iz Jelse sa otoka Hvara, koje 16. srpnja dolaze predstaviti prvi broj otočnog časopisa 'O.', koji je nastao kao rezultat suradnje, dijaloga i ideja tijekom aktivnosti i neformalnih susreta u okviru raznih programa udruge Održivi otok. Uredništvo sačinjava pet žena koje su povezane biografskom činjenicom života na otoku, a dobra energija koje je pratila njihove susrete materijalizirala se na stranicama prvog broja časopisa.

Svakog petka počevši sa 14. srpnja u café baru MiK organizirat će se improvizacijske svirke glazbenika, a ciklus otvara Garbage Epic Ensamble, koji je nastao prošle godine u sklopu umjetničke kolonije Garbage Epic Art, u kojem glazbenici sviraju na instrumentima napravljenim od otpada.

U utorak, 18. srpnja, predstavit će se glazbeni performans 'Noćni let' Višeslava Laboša. U ostavštini velikog glazbenika i kompozitora, silbenjanina Igora Kuljerića pronađeno je preko 20 sati obrađenog elektroakustičkog materijala nastalog u Zagrebu i Milanu 70-ih godina, od kojeg je za gotova, zaokružena djela iskorištena otprilike samo polovica. Kuljerićev 'Noćni let' – reminiscencije na MBZ djelo je koje se navodi samo u jednoj autorovoj na pisaćoj mašini pisanoj biografiji, dok njegovi dnevnici otkrivaju kako je riječ o radiofonskoj skladbi nastaloj u sklopu programa Retrospektive MBZ 1961.-1979.

Radiofonski format je samo 'jedan od mogućih oblika njezina javljanja', piše Kuljerić, 'a sekvence elektroakustičke prirode moguće je postaviti i drugačije', prema bilješkama o glazbenim materijalima koje je Kuljerić koristio 'Noćni let' je presjek njegova dotadašnjeg elektroakustičkog rada. Višeslav Laboš posljednjih mjeseci intenzivno radi na sređivanju Kuljerićeve ostavštine, istovremeno pripremajući i uređujući CD Igor Kuljerić: Impulsi, u izdanju Multimedijalnog instituta i seriji izdanja elektroakustičke glazbe hrvatskih skladatelja, a Laboš nam donosi 'live' nastup: drugačiju interpretaciju 'Noćnog leta', koristeći se autorovim sirovim materijalima i reinterpretirajući ih svojim glazbenim jezikom.

Obzirom da je tema cijelog festivala ZVUK, tako će i radionice za djecu posvetiti zvuku. Glazbenica i trubačica Andreja Kurelec Košavić od 24. do 28. srpnja vodit će radionicu izrade instrumenata pod nazivom 'Zvučna tišina', pa će u petak, 28. srpnja biti javna prezentacija radionice u sklopu impro ciklusa u MiK-u, a glazbenih i kompozitor Nenad Sinkauz od 1. do 9. kolovoza vodi radionicu improvizirane glazbe Tvornica zvuka, koja se već nekoliko puta vrlo uspješno odvijala u Zagrebu, a završna će prezentacija biti ispred škole 9. kolovoza.

Kao i svake godine, 'Kino pod zvijezdama' održava se svake srijede ispred škole, a ove godine donosi svježe naslove dvaju dugogodišnjih partnera; Liburnia film festivala iz Opatije, koji kroz program Liburnia uplovljava donosi nove dokumentarne naslove, a Festival mediteranskog filma Split kroz program Kino Mediteran počastit će s nekoliko novih filmova kratkog i dugog metra s područja Mediterana.

Ove godine predstavljaju se i dvije izložbe na koje su domaćini osobito ponosni! Prva, naziva 'Dobre vode', otvara se u MiK-u 4. kolovoza i donosi presjek najzanimljivijih fotografija riječkog fotografa Marijana Blažine, koje dokumentiraju svojevrsnu hipi koloniju iz 1970-tih godina koja se odvijala na plaži Dobre vode na Silbi, u kojoj su sudjelovali mnogi danas poznati umjetnici i producenti, poput Branimira Štulića, Vite Taufera, Gorana Lisice Foxa, Dalibora i Zorana Laginje, Marijana Blažine, članova umjetničkog kolektiva IRWIN, Igora Leonardija, Jerka i Mira Novaka, i drugih. Otvaranje izložbe uveličat će nastup nekih od aktera kolonije, a izložba će biti otvorena do 24. kolovoza.

Osim ove, u rujnu će biti predstavljena izložba 'camera obscure Tragovi Sunca', koja je nastala iz radionice izrade 'camera obscura' voditeljice Tine Bele, na kojoj su napravili 9 DIY camera, postavili ih na karakteristične i specifične lokacije na Silbi 1. lipnja 2017., kao i jednu u suradnji sa agencijom Mia Tours na njihov katamaran Princ Zadra, koji svakodnevno spaja Zadar i Silbu. Kamere će dokumentirati kretanje sunca do 1. rujna, a 20. rujna - piše Culturenet.hr - trebala bi se otvoriti izložba s rezultatima toga sunčevog eksperimenta.

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu, prirodne i kulturne ljepote otoka. Već desetljećima otok Silba poznat je kao 'otok umjetnika' jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela, i stalno iznova oduševljava nove generacije ljudi, tako je 2010. osnovana i neformalna umjetnička platforma unutar koje zajedno stvaraju i rade brojni na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja. I to u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, u svrhu unaprijeđenja života na otoku. Ineče, 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture RH.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano