Kolinda Grabar Kitarović - nova nada Hrvatske

Uz dužnost u samom vrhu NATO-a, utjecaj u svijetu pokazuje i njezino članstvo u Trilateralanoj komisiji, moćnom udruženju 400-tinjak najutjecajnijih osoba iz svijeta politike i biznisa, osnovano u svrhu promocije bliskih odnosa između SAD-a, Europe i Japana

Predsjednik Ivo Josipović u anketama o popularnosti političara redovito je na vrhu, što bi mu trebalo garantirati laku pobjedu protiv većine kandidata, osim one koju je HDZ predstavio i službeno proteklog tjedna. Pokazuju to i prve ankete u kojima Kolinda Grabar Kitarović ima itekako dobru startnu poziciju, tim više, jer se za razliku od Josipovića, koji je u neslužbenoj kampanji već mjesecima, hrvatskoj javnosti gotovo još nije niti obratila. No, dok za Josipovića znamo gotovo sve, uključujući i sumnjivu ulogu u aferi oko ZAMP-a, za njegovu suparnicu znamo isključivo da radi za NATO.

Tko je Kolinda

Kolinda Grabar Kitarović rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine, a živjela je s obitelji u selu Lubarska kod Grobnika u riječkom zaleđu. Njezina je obitelj u mjestu najprije bila poznata po ocu Branku Grabaru, lokalnom mesaru, čiji je obrt naslijedio i u njemu donedavno radio Kolindin brat Branko. Obitelj i poznanici je opisuju kao odgovornu i discipliniranu osobu koja zna što hoće i kako to ostvariti.

Posebno je zanimljiva priča iz rane mladosti koja pokazuje inicijativu mlade srednjoškolke, koja je još u trećem razredu gimnazije otišla na razmjenu u SAD. Kako je kazala u jednom od ranijih intervjua, za putovanje u SAD sama je izvadila avionske karte, vizu i obavila sve pripreme za putovanje i život u nepoznatoj zemlji.

U sklopu razmjene školovala se i živjela godinu dana u Los Alamosu u državi New Mexico, gdje se upoznala s načinom života koji joj je kasnije otvorio mogućnosti u diplomaciji.

Nakon završetka srednje škole u Zagrebu je studirala engleski, španjolski i književnost na Filozofskom fakultetu, a u to je vrijeme upoznala i supruga Jakova Kitarovića, također Riječanina.

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, nakon dvogodišnjeg postdiplomskog studija iz međunarodnih odnosa, stekla je titulu magistrice znanosti i to tezom o američko-sovjetskim odnosima po završetku hladnog rata.

Članica je HDZ-a od 1993., a u politici je Kolinda, prema pričama iz stranačkih kuloara, svojom popularnošću izuzetno smetala tadašnjem predsjedniku stranke Ivi Sanaderu, zbog čega je marginalizirana u stranci i usmjerena na diplomatske zadaće. No, da Kolinda itekako ima političkog potencijala pokazivala je i u rodnoj Rijeci - tradicionalnoj utvdi SDP-a, gdje je uvijek imala visoku popularnost, usprkos članstvu u stranci koja među riječkim biračima nikad nije imala šanse.

Utjecaj u svijetu

Profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, kao stručni referent, a kasnije i savjetnica za međunarodna pitanja. Nakon toga radila je u Ministarstvu vanjskih poslova kao savjetnica tadašnjem ministru Ivi Sanaderu, a kasnije kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. Godine 2003. izabrana je u Hrvatski sabor, a iste je godine imenovana ministricom europskih integracija, nešto kasnije spajanjem ministarstava i ministricom vanjskih poslova.

Za Hrvatsku je kao voditeljica Državnog izaslanstva vodila pregovore o pristupanju Europskoj uniji i za vrijeme njezina mandata kao ministrice, Hrvatska je započela pregovore za članstvo u EU.

Nakon 2008. imenovana je za veleposlanicu u SAD-u gdje je ostala na dužnosti do 2011. godine, kada je postala pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Njezin je posao, kako je svojevremeno izjavila, komunikacijska strategija i približavanje NATO-a običnim ljudima. U NATO-u je Kolinda ostvarila zavidnu karijeru i trenutno se nalazi na poziciji pomoćnice za javnu diplomaciju glavnog tajnika NATO-a.

Za Hrvatsku je bila na dužnosti ministrice vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do 2008. godine, a od tada je do 2011. bila i veleposlanica Republike Hrvatske u SAD-u.

Uz dužnost u vrhu NATO-a, utjecaj u svijetu pokazuje i njezino članstvo u Trilateralanoj komisiji, moćnom udruženju 400-tinjak najutjecajnijih osoba iz svijeta politike i biznisa, osnovanom u svrhu promocije bliskih odnosa između SAD-a, Europe i Japana. Službenu objavu HDZ-a o kandidaturi popratile su prve ankete i reakcije, koje već sad pokazuju da će aktualni predsjednik imati problema u pokušaju osvajanja novog mandata. Naime, agencija Ipsos Puls istražila je mišljenje građana i došla do anketnog rezultata u kojem Josipović ima tek 13 posto prednosti nad Grabar Kitarović. U istraživanju je analiziran sastav ispitanika i pokazuje se da Josipovića uglavnom biraju osobe starije od 60 godina i žene, dok Grabar Kitarović ima podršku birača srednje dobi i muškaraca.

Komentar aktualnog predsjednika, kako bi bilo “važno osim slike imati i ton”, već je dobio negativne odjeke, u obliku protesta udruge B.a.B.e., koja je takvu izjavu nazvala seksističkom i politički nekorektnom. Iako se Josipović branio kako je pritom mislio na izbornu strategiju u kojoj se još nisu čula mišljenja HDZ-ove kandidatkinje o važnim pitanjima u državi, jasno je da Josipovićeva “dosjetka” itekako pokazuje njegov strah.

Kolinda Grabar Kitarović je u gotovo svakom pogledu kvalitetniji i kompletniji kandidat za predsjednika RH i to građani već i prije službene kampanje itekako prepoznaju.

“Hrvatskoj je potreban preokret”

Kolinda Grabar Kitarović već je u prvim izjavama hrvatskoj javnosti poslala vrlo jasne poruke, ne ulazeći u rasprave oko političkih razlika nje i aktualnog predsjednika.

“Hrvatskoj je potreban, ne zaokret, nego preokret. Jedini razlog za moju kandidaturu je da preuzmem odgovornost i da Hrvatska bude država kakvu zaslužujemo. Već duže vrijeme izražavam iznimno duboko zabrinutost zbog situacije u Hrvatskoj, radi gospodarskog, socijalnog i društvenog stanja. Imamo 350 tisuća nezapaposlenih, taj broj će rasti, a Hrvatska tone sve dublje i dublje u gospodarsku krizu. - kazale je Grabar Kitarović, dodavši kako želi preuzeti odgovornost i zajedno s drugima, bez dosadašnjih podjela, raditi na tome da se podigne standard građana.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano