NAJAVA LJETA: Kreće SEA Silba Environment Art 2018...

Idemo, ekipa...

Ljeto nam se vratilo u grad! I na škoj, naravno, pa SEA Silba Environment Art, u suradnji sa Silba Vibra i Pokret Otoka/Island Movement kreće s ovogodišnjim predsezonskim aktivnostima donoseći prvenstveno lokalnom stanovništvu, ali i svima zainteresiranima tri različite radionice za sve uzraste i generacije, 6.-10. lipnja.

Na programu je tako u srijedu, 6.6. tesarska radionica, čiji je voditelj Siniša Pocrnčić koji stiže iz eko sela Trkulja, a godinama je aktivan kao voditelj različitih radionica drvene gradnje i permakulturnog dizajna, te jedan od autora priručnika "Permakulturni dizajn" u izdanju udruge ZMAG Zelena mreža aktivističkih grupa. On će pokazati kako reciklažom ostataka dasaka i drva koje smatramo neupotrebljivima napraviti zanimljiv vrtni namještaj i uporabne predmete, a okupljanje je kod škole u 10:00.

"U petak, 8. lipnja, pošto je sunce sve jače, krenut ćemo dokumentirati njegove tragove najjednostavnijom i najstarijom, ali i danas vrlo zanimljivom i fascinantnom metodom - CAMEROM OBSCUROM. Princip rada i izrade camere obscure je vrlo jednostavan, a radi se o projekciji jednakoj kako nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Sama camera obscura može se napraviti upotrebom različitih limenki i kutija, a ekspozicija može trajati od nekoliko sekundi do čak nekoliko mjeseci. U sklopu radionice napravit ćemo nekoliko camera obscura koje će cijelo ljeto dokumentirati sunce s različitih lokacija na Silbi. Početno okupljanje je u 11 kod škole" - otkrivaju nam vrijedni organizatori događanja.

Voditeljica radionice je Tina Bele, koja se već dugi niz godina bavi amaterskom fotografijom. U 2014. pohađala je radionicu Camere Obscure i od tada velikom dijelom zanemaruje digitalnu fotografiju te sama izrađuje svoje "fotoaparate" i razvija nastale fotografije, dok je treća radionica plesna, a njome se najavljuju ljetna događanja koja će ove godine biti posvećena - plesu, u goste dolaze inozemni umjetnici Maayan Danoch, Ivan Mijačević i Miha Horvat.

Na radionici U SVJETLU/IN LIGHT umjetnici i polaznici su istovremeno izvođači i tehničari, instrumenti i instrumentalisti. Istražuju se situacije u kojima se susreću tijelo, kretanje, zvuk i svjetlost te se razvijaju vizualne i zvučne slike radeći uglavnom s baterijskim lampama kao izvorima svjetlosti u odnosu na kretanje, zvuk kretanja i arhitekturu pored koje se izvodi. Prvi susret s umjetnicima je u nedjelju 10. lipnja u 20 sati, naravno kod škole, a radionicu podržavaju Senat Berlin i Grad Maribor.

"Sve dodatne informacije su na: info@silba-environment-art.hr, vidimo se!" - poručili su domaćini zanimljiva programa koji iz ciklusa SOS Silba Off Season podupiru Ministarstvo kulture RH i Grad Zadar, a rad umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art podržava Zaklada Kultura nova.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano