NOVI POETSKI BISER: Koralj mojih dubina - zbirka Vesne Štulić
Vesna Štulić (Foto: Privatni arhiv)

Vrlo produktivna i aktivna autorica i pjesnikinja Vesna Štulić ovih dana predstavlja svoju novu zbirku poezije, devetu po redu.

"Upravo je u vlastitoj nakladi, iz tiska izašla moja deveta po redu zbirka poezije KORALJ MOJIH DUBINA. Niska je to od 72 pjesme, podjeljenja u tri cjeline; Nebeska jedra, Danajski maslinici, te Koralj mojih dubina. Zbirka je ljubavne tematike iako se kroz nju cijelo vrijeme provlači metafora MORE" - rekla nam je autorica o novoj zbirci.

"Vesnini stihovi opet i uvijek iz mora moru protiču roneći po skrovitim dijelovima duše" - napisala je u predgovoru za zbirku Marija Ivoš, pjesnikinja i likovni pedagog.

Nadalje Marija Ivoš kaže: "Ona sebe daje u nutrini koja živi kao njeno, u snovima fantastične stvarnosti u kojoj ona, pjesnikinja, samo ljepotom stiha svoju dušu poeziji predaje u skrovitim svjetovima koraljnih grebena koji pamte stih po stih uronjen u morske dubine. Tamo u dubinama ona pronalazi to božansko svoje nadahnuće. Pronalazi te koralje crvene, zgusnute od Perzejeva bijesa u Meduzinom posljednjem okamenjenom sjećanju ljubavi i pokornosti koji koralji na inženj vješaju dok im peruna, žena koraljareva blagoslov daje i dok se sve zatvara u mreže koje love i čovjeka i ptice i ribe i nebo i mitove bogova Grčkih."

"Naziv koralj dolazi od grčke riječi koralion, što u prijevodu znači, kći mora. I, zaista, nakon toliko pjesama koje sam napisala o onom iskonskom moru i moru u prenesenom značenju, usudim nazvati se kćeri mora" - kaže Vesna.

"Kroz cijelu zbirku Vesna na poetsko suptilan način odaje počast kraju iz kojeg potječe, te opjevava kamen, otoke, maslinu, ljubav, te jedra i koralj kao krunu zajedništva i ljubavi žene prema muškarcu..." - napisala je u svom osvrtu za zbirku Maja Šiprak, pjesnikinja, te dodala kako Vesna pišući o moru i jedrima zaranja u dušu kao što naša duša uranja u njenu poeziju dok ju isčitava u uzajamnom preispitivanju.

Ideja o zbirci "Koralj mojih dubina", nastala je na jednom sasvim običnom i kratkom putovanju između Zlatina i Prvića, doznajemo do Vesne.

"Tu između mojih grudi, između dva otoka Zlarina i Prvića, pod dignutim nebeskim jedrima, u obuzdavanju vjetrova, šumu valova, usred maslinove maternice, izrastao je plod ljubavi, njega otoka i mene kćeri mora. Nježna i strastvena s usnama boje koralja, cjelivam ga, ne tražeći ništa - tek otok da bude zipka i rubin dozrelog šipka. Moje oči boje crne masline, njegovo ime koje ne smijem ni crnoj zemlji da otkrijem, taj vapaj, taj krik galeba iz visina... sve je to Koralj mojih dubina" - pjesnički se osvrnula Vesna na taj trenutak.

"Taj "plod ljubavi" je zapravo ova zbirka "Koralj mojih dubina", a da bi kao takva bili porođena, da bi ugledala svjetlo dana, pomogli su Grad Nin i Turistički ured grada Nina. Hvala im, od srca" - poručila je na kraju.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano