Bolero i ZPA otvaraju 27. Zadarsko kazališno ljeto
Foto: Tomi Burčul

Plesna predstava "Bolero" otvorit će u ponedjeljak, 28. lipnja 2021. ovogodišnje, 27. po redu, izdanje Zadarskog kazališnog ljeta.

Predstavljeno je to na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 23. lipnja 2021. u dvorištu Muzeja antičkog stakla gdje smo doznali sve i o ostalom programu.

Ravnatelj HNK Zadar, Renato Švorinić, najavio je kako je "Bolero" odabran jer ove godine Zadarski plesni ansambl slavi 30. gdišnjicu svog djelovanja. Osim toga, najavio je, očekuju nas i dvije premijere. Prva je premijera predstave u koprodukciji HNK Zadar i Drama Plus "Slučaj Mersault" u režiji Vinka Radovčića. Tu je gostovanje jednog od najboljih talijanskih pantomimičara, Claudia Gnomusa.

Tu je i niz drugih zanimljivih naslova, kao i Zadar jazz & blues festival u dvorištu Muzeja antičkog stakla.

Tom se prigodom Švorinić zahvalio Hrvoju Manenici, ravnatelju MAS-a, kao i Renati Peroš, ravnateljici Narodnog muzeja Zadar na tome što već godinama ugošćuju program Zadarskog kazališnog ljeta.

ZPA, dakle, ove godine slavi 30 godina djelovanja, a voditeljica Sanja petrovski 45 godina umjetničkog djelovanja na plesnoj sceni.

"Odabrali smo Bolero u ova kaotična i depresivna vremena kao izraz radosti i životne energije. Posvećujemo ga publici jer nam je u ovih godinu dana nedostajalo publike. U predstavi sudjeluje 16, 17 plesača, a solistica je Patricija Gospić, pravi zadarski proizvod. Svatko od plesača imat će jedan svoj mali Bolero koji će se ukomponirati u zajednički. zahvalila bih se HNK Zadar što upravo s našom predstavom otvaraju Zadarsko kazališno ljeto" - naglasila je Petrovski.

"O veličini ovog velikog djela govori činjenica da svakih 10 minuta netko negdje u svijetu pusti "Bolero". Obzirom da traje 17 minuta, to bi značilo da cijelo vrijeme svira na nekom dijelu planete" - istaknula je Natali Perić.

Predstava "Slučaj Mersault" nastala je prema romanu Alberta Camusa "Stranac".

"Ovo je treća zajednička koprodukcija HNK i Drama Plus i mogu reći da je kruna naše suradnje" - naglasio je tom prigodom Vinko Radovčić. Takođe je istaknuo kako su glumci za predstavu birani na audicijama u Zadru i Zagrebu.

"Otvaramo pitanje ljudskih sloboda koje je aktualno danas više nego ikad" - pojasnio je.

Pokrovitelji festivala su Grad Zadar i Ministarstvo kulture, a podržali su ga Turistička zajednica Grada Zadra, OTP banka i Supernova centar.

Kako je naglasila Nena Ninčević, ulaznice za sve programe Zadarskog kazališnog ljeta su u prodaji od danas, 23. lipnja na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Croatia Tickets po cijeni od 60-70 kuna za predstave i 100 kuna za Zadar Jazz & Blues festival.

Cijeli program možete pronaći ovdje.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano