HZJZ izdao preporuke za održavanje državne mature, evo koje
Foto: Ilustracija NL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je epidemiološke preporuke tijekom održavanja državnih matura.

Dakle, u provedbi ispita državne mature sudjeluju pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škola i druge osobe. Druge osobe kojima je iznimno omogućen ulaz u školu tijekom provedbe ispita državne mature su djelatnici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, osobni pomagači ili osobe u službenome svojstvu nužne za provedbu državne mature.

Tijekom epidemije COVID-19 na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 (izrečena im je zdravstvena mjera izolacije) i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na COVID-19:

-kašalj, poteškoće u disanju, glavobolja (za osobe koje imaju navedene znakove bolesti ulaz je moguć samo uz predočenje negativnog nalaza PCR ili brzoga antigenskog testa na SARS-COV-2 iz zdravstvene ustanove koji ne smije biti stariji od 48 sati)

-povišena tjelesna temperatura

-poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.

Nije potreban negativan PCR nalaz kao uvjet pristupanja ispitima državne mature, osim za gore navedeni izuzetak i za osobe koje prelaze granicu na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica.

Ako su djelatnici škole i druge osobe bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19, tj. ako im je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije, ne smiju ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) ni u unutarnje prostore ustanove u kojoj se provodi ispit državne mature prije ispita i tijekom ispita.

Sve detaljne preporuke možete pronaći ovdje.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano