Hrvatska bi mogla covid putovnice izdavati u lipnju
Foto: NL

Hrvatska bi mogla uvesti tzv. covid putovnice početkom lipnja.

Kazao je to u petak, 7. svibnja 2021. na konferenciji za medije nacionalnog Stožera ministar unutarnjih oslova Davor Božinović.

Naime, kazao je kako se o digitalnim zelenim potvrdama, tzv. covid putovnicama, još vode razgovori na razini EU-a.

Potvrde će biti interoperabilne i omogućit će graničnu provjeru i priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju. U EU-u traje politička rasprava o dvjema uredbama koje uređuju to pitanje, trebala bi završiti za tjedan-dva, a usvajanje se očekuje polovicom lipnja, kaže Božinović.

Hrvatska je među članicama koje sudjeluju u pilot projektu izrade tehničkog rješenja, podržavamo prijedloge jer je to za Hrvatsku značajno zbog niza aspekata, pa tako i olakšavanja slobode kretanja tijekom turističke sezone.

Potvrde će se izdavati u PDF formatu, građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani, a potvrde će im se dostavljati u korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava HZZO-a, najavio je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da se dosad za cijepljenje putem platforme CijepiSe prijavilo više od 200.000 osoba, a njih preko 45.000 je cijepljeno. Pritom je preko 50 posto interesa iskazano u Zagrebačkoj županiji.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano