Ukidanje upravnih pristojbi za rasterećenje gospodarstva
Foto: Vlada RH

Sa sjednice Vlade RH u četvrtak, 6. svibnja 2021. Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o naknadama u području intelektualnog vlasništva, kojim se ukidaju upravne pristojbe u tom području, što bi trebalo doprinijeti rasterećenju gospodarstva od oko 600.000 kuna godišnje.

Predloženim se zakonom ukida dosadašnja obveza plaćanja upravne pristojbe, ali se i dalje se zadržava obveza plaćanje naknade troškova na području intelektualnog vlasništva, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

To je, dodaje, sukladno Akcijskom planu za smanjenje neporeznih i fiskalnih davanja iz svibnja 2020. godine, kojim su upravne pristojbe u tom segmentu određene kao jedne od nepotrebnih davanja i treba ih ukinuti u 2021. godini.

Procjena je da će se ukidanjem upravnih pristojbi, a zadržavanjem plaćanja naknade za provođenje samog postupka, doprinijeti rasterećenju gospodarstva u godišnjem iznosu od približno 600.000 kuna, za koliko će se smanjiti i prihodi državnog proračuna.

Međutim, to doprinosi izravnom smanjenju nepotrebnih parafiskalnih davanja, uzimajući u obzir aktualnu situaciju u gospodarstvu kao posljedicu Covida-19, rekao je Fuchs, napominjući da ostale odredbe tog zakona ostaju nepromijenjene pa se stoga predlaže njegovo donošenje po hitnom postupku.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano