FOTO: Komemoracija za Danijela Telesmanića Dida
Foto: Tomi Burčul

U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u četvrtak, 24. lipnja 2021. održana je komemoracija za Danijela Telesmanića Dida, pukovnika i zapovjednika 7. Domobranske pukovnije u Domovinskom ratu.

Did je, podsjetimo, preminuo u ponedjeljak, 21. lipnja, nakon duge borbe s teškom bolešću.

Počast velikom ratniku, ali i velikom čovjeku došli su odati počast, uz njegovu obitelj, brojni prijatelji i suborci. Među njima bili su i umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, general Ante Gotovina, župan Božidar Longin i brojni drugi.

Telesmanić se Domovinskom ratu priključio kao dragovoljac kroz 112. brigadu, a u listopadu 1992. prelazi u Domobransku pukovniju. Njezinim zapovjednikom postaje u lipnju 1994. Bio je sudionik akcija Oluja, Bljesak i Maestral, te je za svoj ratni put odlikovan s više odlikovanja. Bio je aktivan član ronilačkog i streljačkog kluba te lovačkog saveza.

"I ti si se Dide priključio hrvatskoj gardi nebeskoj. Tebe i našeg Đovanija na isti dan izgubili su Zadar i Hrvatska. Ratovati s Didom bila je privilegija i velika odgovornost. Bio je dio garde koja je ispisala najveće trenutke hrvatske države, u isto vrijeme dobar i plemenit, brižan prema suborcima. Zadnje godine bile su obilježene gubitkom kćeri i supruge, s čime se hrabro nosio, kao i bolešću koja ga je pratila zadnje četiri godine. Posljednji put kad sam ga čuo prije nekoliko dana, kada je bio na kisiku u bolnici, rekao je da sve pozdravim. Prvi put nije rekao "vidimo se" - rekao je u svom govoru na komemoraciji, Danijel Kotlar.

Inače, Telesmanić je nadimak Did dobio je vrijeme rata, kad ga je unuk iz Amerike nazvao u zapovjedništvo i tražio svog didu.

"Postoje neki ljudi koji u sebi nose karizmu vođe. Did je bio primjer osobe kod koje se karizma vođe sljubila s voljom i snagom velikog ratnika i, prije svega, toplog i dragog čovjeka. Danijel Telesmanić - Did otišao je unatoč snažnom srcu i čvrstoj volji za životom jer ponekad neke bitke postanu preteške čak i za najhrabrije kao što je bio naš Did" - rekao je za Dida Božidar Longin, koji je s njim prijateljevao od osnovne škole.

Na komemoraciji bila je i otvorena Knjiga žalosti u koju su se mnogi htjeli upisati. Uz nju su bila izložena i njegova ratna odlikovanja.

Istog dana u 15 sati slijedio je i ispraćaj na Gradskom groblju, a misa zadušnica u crkvi sv. Šime. Pokop će se održati u petak na Didovom rodnom Olibu.


"Neka se hrvatska povijest sjeća i neka je naši potomci ne zaborave"

"Neka se hrvatska povijest sjeća i neka je naši potomci ne zaborave, ne radi osobne slave i taštine naše, nego radi poniznosti prema svetinjama našim" - rekao nam je Did u prigodi jednog od razgovora koje smo imali s njim za naš medij.

Počivao u miru...


Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano