Europa "na tankom ledu" usred širenja varijante delta virusa
Foto: Ilustracija SCZ RH

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak, 24. lipnja da je Europa "na tankom ledu" u svojoj borbi protiv koronavirusa, jer vrlo zarazna varijanta delte prijeti poništiti napredak postignut u smanjenju infekcija.

U svojoj, moguće i posljednjoj izjavi kao kancelarke u njemačkom Parlamentu, Merkel je rekla kako će daljnji odgovor na pandemiju biti glavna tema razgovora čelnika Europske unije na sastanku u Bruxellesu.

Primijetila je da broj slučajeva COVID-19 u 27-članom bloku i dalje opada, dok se stopa cijepljenja povećava.

"No, iako postoji razlog za nadati se, pandemija nije gotova, posebno u siromašnim zemljama svijeta", rekla je. "Ali u Njemačkoj i Europi i dalje se krećemo po tankom ledu."

"Moramo ostati oprezni", dodala je Merkel. "Konkretno novonastale inačice, posebno sada varijanta delta, upozorenje su da nastavimo biti oprezni."

Zdravstveni službenici EU-a prognozirali su u srijedu da će varijanta delta činiti 90% svih slučajeva u cijelom bloku do kraja kolovoza, pokazujući potrebu da se što veći broj ljudi cijepi.

U Njemačkoj, varijanta delta sada čini oko 15% novih slučajeva, sudeći prema podacima agencije za kontrolu bolesti u zemlji.

Ova je država zahtijevala od zemalja EU da stvore zajedničko stajalište o karanteni za putnike iz područja u kojima su posebno zabrinjavajuće varijante. To uključuje Englesku, gdje delta varijanta - koja je prvi put otkrivena u Indiji - već čini većinu slučajeva.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano