Zabrinjava postupni porast indijske, tzv. delta varijante
Foto: Ilustracija NL

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, u petak, 11. lipnja, kazala je da je u većini europskih zemalja u padu broj oboljelih i hospitaliziranih, no zabrinjava postupni porast indijske, tzv. delta varijante.

Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene među mlađu populaciju i one koji odbijaju cijepljenje. U drugim zemljama većinom se ta varijanta s jedan popela na tri posto, što nije zabrinjavajuće, ali traži kontinuiranu pozornost.

Na presici je bilo govora i o dva slučaja u Europi gdje je covid ušao među starije i bolesne koji su cijepljeni. U Finskoj u jednoj bolnici oboljelo je 57 bolesnika. Od toga ih je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. Oboljelo je 60-70 štićenika, 11 ih je umrlo. Bili su cijepljeni, ali su bili u jako teškom stanju s brojnim komorbiditetima, kazala je Markotić te upozorila:

"I dalje moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu cjepiva odustaju od druge. To nije dobro. Stručnjaci sugeriraju da se ubrza cijepljenje drugom dozom. I pored toga što su se cijepili, ljudi moraju i dalje paziti i ne dolaziti na mjesta koja su visoki rizik za obolijevanje".

Pozvala je i da se nastavi cijepljenje među mlađima. "Dosta zemalja se sprema i na cijepljenje djece od 12 do 16 godina. U postupku je i odobrenje za Modernu, a Pfizerovo cjepivo je odobreno za djecu", rekla je Markotić.

I dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite. Ohrabrujuće je da je situacija jako dobra u Europi s mogućnošću dobre opskrbe cjepivom, rekla je Markotić te upozorila da na drugoj Zemljinoj polutci, iz Čilea stižu informacije o porastu broja oboljelih, opterećenosti zdravstvenog sustava preko 98 posto.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano