FOTO: Zadar Outdoor Festivala na otoku Ugljanu
Foto: ZOF

Iako je organizacija Zadar Outdoor Festivala bila neizvjesna do posljednjeg trenutka zbog epidemioloških mjera i cijele situacije vezane uz koronavirus, ovaj brojnim Zadranima omiljeni sportski event ipak se održao, zahvaljujući nepresušnom entuzijazmu organizatora i svih dobrih ljudi koji su nam u tome pomogli i omogućili prisutnima da barem na dva dana zaboravimo u kakvim „novonormalnim“ okolnostima živimo.

Preko na otoku Ugljanu još jednom je postalo sportsko borilište na kojem su podjednako uživali i sportaši u dobroj kondiciji, kao i obitelji s djecom koji su iskoristili savršene vremenske uvjete kojima nas je ovaj vikend počastio.

ZOF 2021. smo otvorili Trailom Otoka maslina, u tri različite kategorije: Bonaca trail 5 km, Mareta trail 10 km i Fortunal trail 21 km. Pobjednici traila redom su: Bonaca trail 5 km, žene: 1. Nikolina Jukić, 2. Luce Pavin, 3. Elina Weiss; Mareta trail 10 km, žene: 1. Maja Paskaš, 2. Anđela Kovačević, 3. Hazel Drummond; Fortunal trail 21 km, žene: 1. Maja Urban, 2. Marija Kurta, 3. Claudia Ciavattini. U muškoj konkurenciji situacija je izgledala ovako: Bonaca trail 5 km – 1. Emil Jones, 2. Tobi Moeller, 3. Ante Bakija; Mareta trail 10 km, muškarci: 1. Mate Nižić, 2. Ervin Mavrinac, 3. Franko Ušalj; Fortunal trail 21 km, muškarci: 1. Marin Mandekić, 2. Ante Špaleta, 3. Vanja Lukačić.

Ipak, od svih naših sudionika, posebno nam se „uvukao pod kožu“ naš najhrabriji natjecatelj, dječak Ante Mazić koji ima 5 i pol godina, a iza sebe već tri operacije srca. Ante je, unatoč svojoj situaciji, molio majku da mu dopusti da sudjeluje u natjecanju i prešao je Bonaca trail od 5 km u vremenu od 1 sat i 12 minuta. Ante nas je još jednom podsjetio da nema prepreke koju snaga volje i pozitivnog duha ne mogu pobijediti!

Poslije zahtjevnog traila, natjecatelji i svi zainteresirani su imali priliku uživati u plesnim koracima kizombe ili pak prodisati i opustiti se uz radionicu joge. Oni koji svaki svoj slobodan trenutak žele provesti na moru, mogli su se uputiti na radionicu kajaka te se pripremiti za nedjeljno natjecanje.

U nedjelju su na rasporedu bile natjecateljske discipline SUP, kajak i nova ovogodišnja ZOF disciplina – brzinsko penjanje. Pobjednik u SUP-u, u muškoj kategoriji je bio Luka Dunatov. U ženskoj kategoriji najbrža je bila Annik Weiss, dok je 2. mjesto zauzela Biljana Cerin.

I ove godine smo se odlično zabavili na kajak utrci, u kojoj su natjecatelji imali zadatak dotrčati s kajakom do mora te dvaput okružiti prekrasan obližnji otočić Galevac. U kajak utrci poredak je bio sljedeći: 1. Dennis Bottazzo i Zoran Horvat, 2. Filip Grdović Brižić i Marin Gregov, 3. Sebastijan Košta i Luka Dunatov.

I posljednja disciplina, kao šećer na kraju, bilo je brzinsko penjanje na Željinoj litici, na brdu sv. Mihovil, s kojeg puca prekrasan pogleda na zadarski arhipelag. Rezultati su bili sljedeći: U muškoj kategoriji 1. je bio Lovre Pletikosić, 2. Filip Grdović Brižić, a 3. Paolo Rakocija. Od žena je pobjednica Darija Perić, a 2. je bila Petra Lukačić. Svi natjecatelji su imali pravo na dva pokušaja, a najbrže vrijeme se uzimalo kao konačno. Najbržem natjecatelju je trebalo manje od 30 sekundi da dođe do cilja!

Na radionici joge svi zainteresirani mogli su sudjelovati i u nedjelju, a penjači su imali priliku

pripremiti se za natjecanje na radionici penjanja. Na radionici su sudjelovali i entuzijasti koji nisu išli na natjecanje, već su samo htjeli isprobati svoje „visinske mogućnosti.“

Uz natjecateljski dio, svim sudionicima je bila osigurana i vrhunska spiza za koju se pobrinula vrijedna i brižna ekipa iz Turističke zajednice Preko, pa smo tako „omastili brk“ specijalitetima: čičvardom spremljenom na domaćem maslinovom ulju, manistri sa šalšom, ribljim brudetom i mesnim gulašom.

S obzirom da je Zadar Outdoor Festival u potpunosti „plastic free“ event, svim pobjednicima smo dijelili ekološke medalje izrađene od drveta, a uz medalje smo im poklanjali i sadnice maslina, po kojima je otok Ugljan poznat.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti Turističkoj zajedinici Preko koja je prepoznala važnost i značaj Zadar Outdoor Festivala za razvoj aktivnog turizma našega kraja te svom trudu kojeg su nam pružili prije i za vrijeme natjecanja, kao i brojnim volonterima koji nam svake godine s guštom pomažu i „žive“ ovaj sportsko-zabavni događaj.

Za sve ljubitelje adrenalina imamo još jednu dobru vijest – za manje od dva tjedna, točnije 9. listopada vas očekuje još jedan novi trail – Trail Ravni kotari, na kojem se možete iskušati u kategoriji 10 i 20 km.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano